V Zavrču bogatejši za dva nova defibrilatorja

defibrilator, razpis, nakup, občina-zavrč

Uspešni na razpisu ministrstva za zdravje

Potem ko v obmejni haloški občini Zavrč že imajo dva defibrilatorja, eden je nameščen na gasilskem domu PGD Zavrč, drugi čaka, da ga namestijo na zgradbi osnovne šole, so včeraj simbolično v uporabo predali dva nova avtomatska defibrilatorja v naselju Turški Vrh. Svečanega dogodka se je udeležila tudi Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj.

Pri baru Veselič v Turškem Vrhu je nameščen oden od defibrilatorjev. Foto: TM

Na priložnostnem dogodku je završki podžupan Janko Lorbek, ki po pooblastilu v odsotnosti župana Mirana Vuka vodi občino, pojasnil, da je Ministrstvo za zdravje zaradi zagotavljanja enakih pogojev za zadovoljevanje skupnih potreb prebivalcev v skladu z razvojnimi cilji države na primarni ravni zdravstvene dejavnosti maja letos objavilo razpis za sofinanciranje investicijskih projektov, oziroma posameznih investicijskih ukrepov na področju primarne ravni zdravstvene dejavnosti za leto 2017. Predmet razpisa je bila izbira občinskih investicij – projekti na področju primarne zdravstvene dejavnosti, za katere je završka občina po dogovoru z Zdravstvenim domom Ptuj podala vlogo za sofinanciranje, s čimer pa so soglašale tudi občine na ptujskem območju, ki spadajo v mreži primarnega zdravstvenega varstva.

Janko Lorbek, podžupan občine Zavrč in Metka Petek Uhan, direktorica ZD Ptuj, sta v uporabo predali defibrilator v Turškem Vrhu. Foto: TM

»Prijavili smo se za nakup dveh avtomatskih defibrilatorjev AED z zunanjo omarico, ki smo jih po tehtnem premisleku in dogovoru z lastniki stavb že uspešno namestili na lokaciji Turški Vrh 51, pri vhodu v bar Veselič, ter na stavbi v Turškem Vrhu 75. Za nas je to zelo pomembna naložba, saj se zavedamo, kako dragoceno je življenje in kako pomembna je lahko ta naprava v odročnih krajih, daleč vstran od mesta. Naši občani so novo pridobitev že lepo sprejeli, zdaj pa si bomo prizadevali, da jih bomo o pomenu in uporabi defibrilatorja še dovolj podučili. V začetku prihodnjega leta že imamo dogovor za brezplačna izobraževanja,« je še dodal Lorbek.

Enega od dveh novih defibrilatorjev je občina Zavrč namestila tudi na stanovanjski stavbi v Turškem Vrhu 75. Foto: TM

Okrog 4.500 evrov za napravi AED

Pogodbo za nakup in upravljanje defibrilatorjev  je občina Zavrč kot naročnik podpisala z Zdravstvenim dom Ptuj kot upravljavcem in dobaviteljem podjetjem Mids, inteligentno reševanje življenj, ki uporabnikom nudi tudi brezplačno aplikacijo z lokacijami AED in mrežo prvih posredovalcev.

Podžupan Lorbek je še pojasnil, da strošek nakupa dveh defibrilatorjev znaša 4.497,00 evrov, od tega bo zdravstveno ministrstvo sofinanciralo v višini 3.686, preostali del pa bo iz proračuna pokrila završka občina, ki je pokrila tudi strošek namestitve defibrilatorjev.

TM