V zadnjih 3 mesecih 17 dvostranskih obiskov

Minister Logar o mednarodnem sodelovanju.

Po šestih mesecih od nastopa dela je imel minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar danes v prostorih ministrstva za zunanje zadeve prvo tiskovno konferenco. Na njej je predstavil dosežke, cilje in vizijo slovenske zunanje politike, ki želi Slovenijo ponovno umestiti na mednarodni zemljevid kot zanesljivo partnerko v Evropski uniji in verodostojno članico mednarodnih organizacij, ki bo znala zasledovati svoje interese. Minister dr. Logar je poudaril, da bomo izvajali strategijo o zunanji politiki, sprejeti leta 2015, in gradili “varno, uspešno in v svetu spoštovano” državo.

 

Minister dr. Logar je uvodoma povedal, da smo v zadnjih 3 mesecih in pol izvedli 17 dvostranskih obiskov. Med drugim so v Slovenijo prišli nemški, ameriški in francoski zunanji minister, z italijanskim zunanjim ministrom pa se je srečal trikrat. V prihodnjih mesecih želimo okrepiti srečanja na nivoju zunanjih ministrov, državnih sekretarjev in generalnih direktorjev s predsedujočimi državami v triu in s Francijo, ki bo predsedovanje prevzela za nami. Vsa bilateralna srečanja dokazujejo veliko aktivnost slovenske diplomacije v zadnjem obdobju. Minister dr. Logar se je ob tem zahvalil slovenskim diplomatkam in diplomatom za njihovo predano delo v pogojih epidemije covida-19 ter ažurno poročanje o vseh novih ukrepih v njihovih državah.

Glede poteka intenzivnih priprav na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije je minister dr. Logar povedal, da bodo naše prioritete in program – tudi zunanjim partnerjem – predstavljene v začetku naslednjega leta. Povedal je, da smo v rednih stikih tako z visokim predstavnikom EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepom Borrellom kot sedanjo predsedujočo Nemčijo in Francijo, ki bo predsedovala za Slovenijo. Naša programa predsedovanja sta v veliki meri usklajena in želimo si, da bi bil prehod med članicama čim bolj mehak, je poudaril minister.

Glavno vodilo in jasna iztočnica za delo naših diplomatk in diplomatov je zajeta v naslovu strategije o zunanji politiki: “Slovenija: varna, uspešna in v svetu spoštovana”. Na nedavnem posvetu s slovenskimi diplomati so bile podrobno pregledane ravni doseganja ciljev, zapisanih tako v strategiji kot v deklaraciji o zunanji politiki. Minister dr. Logar je povedal, da obstaja visoko soglasje o ključnih novih prioritetah v prihodnjem obdobju: samozavestna in bistveno bolj aktivna zunanja politika, s poudarkom na okrepljenih transatlantskih odnosih in povezovanju z državami Srednje Evrope. Oboje – tako transatlantski odnosi kot Srednja Evropa – je bilo v preteklem desetletju pod možnostmi, ki jih imamo.

Minister dr. Logar je napovedal, da bo naslednji teden gostil zunanje ministre Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske, ki se bodo že tretjič srečali v formatu Central 5. To je nov neformalni okvir srečevanj držav s podobnimi pogledi na nekatera vprašanja. Prav minister dr. Logar je skupini dal ime C5. Srečanje bo namenjeno predvsem posvetovanju glede usklajevanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Tesni stiki s sosednjimi državami in državami v regiji namreč omogočajo predhodno prilagoditev ukrepov, ki še niso usklajeni na ravni Evropske unije. Srečanje v manjšem formatu držav bo koristno tudi za posvetovanje o aktualnih zunanjepolitičnih temah, kot so dogajanje v Sredozemlju, razmere v Belorusiji in Libija, ki bodo konec meseca tudi na agendi Sveta za zunanje zadeve v Bruslju.

Z vidika umeščenosti Slovenije v zunanjepolitične tokove je minister dr. Logar omenil tudi umestitev Slovenije med sredozemske države. Neformalna skupina Med7 je prav tako lahko učinkovito orodje za izvrševanje naših ciljev in interesov v EU, saj ima Slovenija poleg svojega izrazitega srednejevropskega značaja tudi sredozemskega. V tem okviru je med prihodnjimi obiski minister napovedal okrepljene stike z zunanjimi ministri sredozemskih držav. Tako že v petek, 18. septembra, prihaja na obisk grški zunanji minister, medtem ko minister dr. Logar potuje v Lizbono, Madrid in na Malto. V procesu načrtovanja je tudi obisk ciprskega zunanjega ministra v Ljubljani.

V zaključku je minister dr. Logar predstavil tudi namero o pomladitvi slovenske diplomacije, saj od leta 2012 ni bilo zaposlovanja mladih diplomatk in diplomatov, ki bi s svežimi znanji doprinesla k uspešnemu izvajanju zunanje politike.