V sredo otvoritev prve etape avtoceste med Draženci in Podlehnikom

podravje, avtocesta, draženci-gruškovje, otvoritev-prva etapa

Jeseni 2018 zaključek izgradnje podravske avtoceste do Gruškovja

Še dva dni je do priložnostne slovesnost ob predaji prometu prve etape skupno 13 km dolge podravske avtoceste A4 Draženci–Gruškovje med Draženci (občina Hajdina) in Podlehnikom. Slovesnost bo v sredo, 22. novembra, ob 10. uri pri Podlehniku.

Potem ko je bil pred osmimi leti dokončan prvi odsek podravske avtoceste in je promet stekel po 20-tih kilometrih sodobne štiripasovnica med Slivnico in Draženci, se v teh dneh uspešna zgodba o povezovanju Slovenije nadaljuje. Prometu bo predanih novih, nekaj več kot 7 kilometrov avtoceste od Dražencev mimo Podlehnika, kar je skoraj tri petine odseka Draženci–Gruškovje.

V konzorciju izbranih podjetij tudi CP Ptuj

Prvo etapo je v roku zgradil konzorcij domačih podjetij: SGP Pomgrad kot vodilni partner ter Gorenjska gradbena družba, novomeški CGP in Cestno podjetje Ptuj. Čez približno leto dni, ko bo dokončanih preostalih nekaj manj kot 6 kilometrov avtoceste, pa se bomo po štiripasovnici že lahko peljali vse do meje z republiko Hrvaško. Tudi gradnja tega odseka je v polnem teku in skladna z zastavljeno časovnico, zagotavljajo na Darsu.

Trije avtocestni priključki Lancova vas, Podlehnik in Zakl

Ocenjena investicijska vrednost skupno 13,03 kilometrov dolgega odseka avtoceste (vključuje projektiranje, odkupe zemljišč, gradnjo …) znaša – skupaj z vzporedno regionalno cesto in deviacijami – 245,39 milijona evrov z DDV in stroški financiranja. V sklopu investicije bo grajena vzporedna regionalna cesta v dolžini 13,9 km, ki bo vršila funkcijo povezovalne ceste med kraji ob trasi AC in kot dostop do okoliških zemljišč ter nadomešča staro glavno cesto G 1-9. V sklopu avtoceste se bodo gradili tudi trije avtocestni priključki: Lancova vas, Podlehnik in Zakl.

Potek del na drugi etapi, od Podlehnika do mejnega prehoda Gruškovje, poteka skladno s časovnico, poudarjajo na Darsu, tako da bo avtocesta predana prometu jeseni 2018. S tem bo tudi v celoti dograjena podravska avtocesta A4 med Slivnico (Mariborom) in Gruškovjem.

Položitev temeljnega kamna in pričetek gradnje v začetku oktobra 2015. Foto: Rado Škrjanec
Župani štirih spodnjepodravskih občin ob trasi AC Draženci – MMP Gruškovje bodo prisotni tudi na sredini slovesnosti. Foto: Rado Škrjanec

Avtocesta pomembna za razvoj regije in gospodarstva na tem območju

Poslanska z območja, kjer poteka izgradnja podravske avtoceste Draženci – Gruškovje, Suzana Lep Šimenko, je v pogovoru za naš portal orisala nekatere dogodke, ki so zgodili pred pričetkom gradnje, ko je tudi sama na to temo postavila poslanska vprašanja. Lep-Šimenkova pravi, da je trenutno to eden izmed večjih, če ne celo največji infrastrukturni projekt na območju Slovenije.

»Izredno me veseli, da bo v teh dneh prometu predana prva etapa AC od Dražencev do Podlehnika in da dela na preostalem delu potekajo v skladu s časovnico. Vsem, ki živimo v bližini AC je še kako jasno, da ne gre le za nekaj turistov, ki jim bo pot nekoliko poenostavljena in skrajšana. Mejni prehod Gruškovje letno prečka blizu 10 milijonov avtomobilov. Prečkanje ceste na tem odseku je bilo v poletnih mesecih izjemno nevarno, marsikdaj celo nemogoče. Na tem odseku je žal ugasnilo več kot 30 življenj. Dokončanje AC Draženci – Gruškovje je pomembno tako za ljudi, ki ob tej trasi živijo, pomembno je za razvoj regije, gospodarstva na tem območju in tudi za razvoj ter ugled Slovenije,«je še poudarila poslanka Lep Šimenko.

TM, Foto: Dars