V Slovenski demokratski stranki praznovali 31. obletnico delovanja

Slovenska demokratska stranka je s sinočnjo slavnostno akademijo v Murski Soboti počastila 31. obletnico svojega obstoja. Slavnostni govornik je bil predsednik SDS Janez Janša.

V Slovenski demokratski stranki so počastila 31-letnico svojega obstoja. Foto: SDS
Prireditve v Murski Soboti so se poleg predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše udeležili tudi številni poslanci v Državnem zboru RS, evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver ter ostali vidni člani stranke. Podeljeno je bilo tudi najvišje priznanje stranke SDS – diamantni znak, ki ga je prejel Jože Korže.

Zlate znake SDS pa so prejeli Marija Ana Kužnik, Ida Medved, Ivan Mijošek, Andrej Stramlič, Boris Šfiligoj, Patricija Šulin, Marija Volavšek in Alojz Zorn.

Zaslužim članom stranke so podelili najvišja priznanja; foto: SDS

Predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru dejal, “da je ideologija SDS ideologija demokratičnih vrednot, parlamentarne demokracije, enakosti pred zakonom, svobodnega podjetništva, visoke stopnje zaščite svobode govora in zborovanja, človekovih pravic, osebnostnih pravic, pravice do dostojanstva”.

“Pred enim letom smo obhajali okroglo obletnico, to je 30. rojstni dan. Bili smo še pred enimi volitvami, danes pa praznujemo pravzaprav po treh dobljenih volitvah, praznujemo pa žal tudi po več kot letu izgubljenih priložnosti za Slovenijo. Kako to spremeniti? Slovenska demokratska stranka je doslej za številne volitve, za tiste, na katerih smo zmagali, za nekatere prej, predstavila celovite programe. Če bi se uresničevali, bi bilo stanje bistveno boljše. Nekatere stvari so se izboljšale, ampak to je v glavnem posledica rutine, tam, kjer je šlo za kvalitetnejše premike naprej, predvsem trdoživosti slovenskega gospodarstva,« je v nagovoru poudaril Janša.

Vnesti stabilnost v gospodarsko okolje

V Slovenski demokratski stranki so v zadnjih dveh mesecih organizirali pogovore z gospodarstveniki, s podjetniki, tudi z drugimi odločevalci v posameznih lokalnih okoljih oziroma v slovenskih regijah. Na petnajstih takšnih pogovorih je sodelovalo in govorilo več kot 500 slovenskih podjetnikov, je povedal Janša in dodal, da so lahko predstavili svoje probleme, svoje dosežke in tudi predloge.

»Koraki, ki so potrebni, pa tudi če so krajši, morajo biti koraki, ki ostanejo, ki prinašajo stabilnost v gospodarsko okolje, ki zmanjšujejo birokratska bremena za doseganje boljših gospodarskih uspehov, ki omogočajo podjetnikom, da sami presodijo, kam se splača investirati, ne pa da država od njih pobira dodaten denar in potem država iz enega centra investira na podlagi vseh drugih logik razen podjetniških. Ključen ukrep pri tem je debirokratizacija.«

Janez Janša: »Potrebujemo učinkovito upravljanje z državo«

Dotaknil se je tudi decentralizacije in poudaril, da so potrebne tudi investicije, potrebni so ukrepi, ki bodo zadržali mlade tukaj, tako da se bo Slovenija približno enakomerno razvijala in bomo imeli približno enake izhodiščne možnosti za uspeh v življenju.

»Potrebujemo tudi nek splošen temelj za harmonijo, za razumevanje, za sožitje v družbi, enakost pred zakonom,« je v nagovoru dejal Janez Janša, ob tem pa tudi, da potrebujemo učinkovito upravljanje z državo.

»V Sloveniji smo šli doslej trikrat zaporedoma na predčasne volitve, tudi četrte so blizu, po vsej verjetnosti, in grem stavit s komerkoli, da bomo spet priča poskusu podobnega vzorca. Slovenija ima neko dobro prihodnost samo, če bo možno neko večinsko poenotenje okoli te ideologije. To, kar smo zapisali v slovensko ustavo, je plod dogajanj, ki smo jih delno videli na teh spotih, je plod truda, žrtev, kot je bil dr. Jože Pučnik, je plod rezultata na plebiscitu, kjer smo Slovenci empirično dokazali, kaj si želimo, in je to edini trenutek v naši zgodovini, ko si je slovenskimi narod dejansko pisal sodbo sam.«

Janez Janša, slavnostni govornik na akademiji; foto: SDS

Danes žal ni več samoumevno, ko moramo en drugega prepričevati, da to, kar piše v ustavi, je ideologija, je menil Janša in dodal, da je ideologija demokratičnih vrednot, parlamentarne demokracije, ne kakšne druge, enakosti pred zakonom, svobodnega podjetništva, visoke stopnje zaščite svobode govora in zborovanja, človekovih pravic, osebnostnih pravic, pravice do dostojanstva – slovenska ustava prepoveduje delitev na prvo in drugorazredne.

»V Sloveniji so stranke, ki imajo težave s tem. So stranke, ki jemljejo to, kar piše v slovenski ustavi, za malo poljubno. Mi vse te stranke vabimo, da malo premislijo. Vabimo tudi tiste, ki vztrajno, kljub temu da so naša vrata odprta, zavračajo sodelovanje. Vabimo jih, da po 75 letih pridejo iz gozdov, nehajo živeti v preteklosti in se obrnejo k prihodnosti. Samo tako bomo lahko v Sloveniji zaživeli plebiscitne sanje. Vrata SDS so bila, so in bodo tudi v prihodnje odprta za sodelovanje,« je še poudaril Janez Janša.

Vir in foto: SDS