V Sloveniji zabeležen povečan pritok tujcev, ki iščejo mednarodno zaščito

Fotografija je simbolična.

V zadnjih 24 urah so slovenske oblasti obravnavale povečan pritok tujcev, ki iščejo mednarodno zaščito. V Mariboru na železniški postaji so obravnavali sedem državljanov Rusije, v Zgornji Hajdini pa je bil v tovornem vozilu odkrit državljan Afganistana. Vsi obravnavani tujci so zaprosili za azil.

 

Nedavna dogajanja na slovenskih mejah so ponovno razkrila očitno nesposobnost oblasti, da učinkovito nadzira svoje meje in preprečuje nezakonite prehode. Ta novi val prihodov je postavil v ospredje ponavljajočo se problematiko neučinkovitosti slovenske meje in pomanjkanje strogih ukrepov za preprečevanje nezakonitih prehodov. Zaradi tega Slovenija postaja vse bolj privlačna tranzitna pot za tujce, ki iščejo mednarodno zaščito.

Čeprav je Slovenija zavezana spoštovanju mednarodnega prava glede azila in beguncev, mora istočasno zagotoviti varnost in integriteto svojih meja. To se zdi izziv, s katerim se slovenske oblasti očitno težko spopadajo.

Trenutna situacija je jasen dokaz, da oblasti ne morejo zadostiti potrebam varnosti države in njene meje. Potrebni so takojšnji, učinkoviti ukrepi za izboljšanje nadzora meja in preprečevanje nezakonitih prehodov. Slovenija potrebuje močnejši in bolj učinkovit sistem varovanja meja, da se lahko upre tej in prihodnjim valovom tujcev.

MR