4. junija v Sloveniji vsako leto obeležujemo dan krvodajalstva. Na ta dan je bil leta 1945 opravljen prvi odvzem in konzerviranje krvi.

V SB Ptuj letno transfundirajo od 1500 do 2000 doz krvi oz. krvnih pripravkov, sporočajo na svoji Facebook strani. Ob današnjem prazniku se vsem krvodajalcem zahvaljujejo in hkrati poudarjajo pomen solidarnosti, nesebičnosti in medsebojnega spoštovanja.

Na zavodu za transfuzijsko medicine sporočajo, da pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev.

Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske pobude Daruj energijo za življenje iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano darujejo polno kri, plazmo ali trombocite ter tako pomagajo in spodbujajo  solidarnost.

Na novinarski konferenci na Zavodu RS za transfuzijsko medicino smo javnosti predstavili akcijo Daruj energijo za življenje, ki  poteka ob podpori Rdečega križa Slovenije, Zavoda RS za transfuzijsko medicino in družbe Petrol že sedmo leto. Osrednja nit letošnje krvodajalske pobude so štiri nove zgodbe izjemnih krvodajalcev. S svojim odnosom do ljudi in življenja kažejo, da imajo darovanje v krvi. V sodobnem času, ko vrednota človeške solidarnosti vse bolj izginja, so njihove zgodbe v navdih vsem nam. In zato jih pripovedujemo.

 

Preberite še:

Danes je svetovni dan brez tobaka

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Čistilna akcija na Ptuju

MR