Vsako leto 31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom:

“Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije. Preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi”.

Tobačni industrija ima svoje taktike

Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo. Prav zato so otroci, mladostniki in mladi odrasli posebej pomembni za industrijo, saj brez pridobljenih novih generacij potrošnikov svojih izdelkov ta ne more biti uspešna. Industrija v času strogih zakonodajnih omejitev številnih marketinških aktivnosti izvaja različne pristope, da pridobi nove generacije potrošnikov.

Dan brez kajenja
Dan brez kajenja. Foto: Twitter

Letošnji svetovni dan brez tobaka namenjamo ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov ter predstavitvi učinkovitih programov za preprečevanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladimi. Za vse, ki pa so že uporabniki tobačnih ali nikotinskih izdelkov pa želimo poudariti pomembnost opustitve kajenja, še posebej v času COVID-19.

Kajenje in COVID-19

Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek COVID-19, česar pa ne moremo izključiti tudi pri uporabi drugih tobačnih in povezanih izdelkov.

Kajenje tobaka je znan dejavnik tveganja za številne okužbe dihal in povečuje resnost bolezni dihal. Pregled študij strokovnjakov za javno zdravje, ki jih je 29. aprila 2020 sklicala WHO, je ugotovil, da kadilci pogosteje razvijejo hudo bolezen s COVID-19 v primerjavi z nekadilci.

COVID-19 je nalezljiva bolezen, ki napada predvsem pljuča. Kajenje poslabša delovanje pljuč, zaradi česar se telo težje bori proti koronavirusom in drugim boleznim. Tobak je tudi pomemben dejavnik tveganja za nenalezljive bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, rak, bolezni dihal in diabetes, zaradi katerih so ljudje s temi stanji večje tveganje za razvoj hude bolezni, ko jih prizadene COVID-19. Razpoložljive raziskave kažejo, da imajo kadilci večje tveganje za razvoj hude bolezni in smrti.

Prenehajte s kajenjem ZDAJ!

V 20 minutah prenehanja delovanja je povišan srčni utrip in padec krvnega tlaka. Po 12 urah raven ogljikovega monoksida v krvnem obtoku pade na normalno. V 2-12 tednih se cirkulacija izboljša in poveča se delovanje pljuč. Po 1-9 mesecih se kašelj in zasoplost zmanjšata.

 

Državna sekretarka dr. Tina Bregant je ob svetovnem dnevu brez tobaka povedala:

“V Sloveniji si država skupaj s stroko in civilno družbo že več desetletij prizadeva za uvajanje učinkovitih ukrepov za preprečevanje kajenja. Še posebej bi rada izpostavila uveljavitev dokazano učinkovitih ukrepov, kot so: popolna prepoved doniranja, sponzoriranja, oglaševanja ter promocije in razstavljanja tobačnih in povezanih izdelkov na prodajnih mestih; velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila na embalaži in enotna embalaža; prepoved značilnih arom v cigaretah in tobaku za zvijanje; enaka obravnava vseh tobačnih in povezanih izdelkov – kot so npr. elektronske cigarete in zeliščni izdelki za kajenje. Prepoved kajenja in uporaba elektronskih cigaret po novem velja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih in tudi v avtomobilih v prisotnosti otrok oziroma vseh mlajših od 18 let. Nov zakon uvaja tudi strožje kaznovanje kršiteljev in sistem sledljivosti tobačnih izdelkov skupaj z varnostnimi elementi za preprečevanje nezakonite trgovine s temi izdelki.

Prav pred kratkim, 20. maja, je bil uveljavljen še zadnji ukrep iz novega zakona in sicer prepoved značilne arome mentola v cigaretah in tobaku za zvijanje. Industrija uporablja tudi arome za novačenju novih, večinoma mladih kadilcev.

Ob precej rigoroznih ukrepih omejevanja kajenja pa nismo pozabili na pomoč kadilcem pri prenehanju kajenja. Okrepili in razširili smo delovanje brezplačne telefonske številke, ki je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov in zdaj deluje vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih. Vsako leto skupaj s policijo in nevladnimi organizacijami izvedemo tudi kampanjo za ozaveščanje o škodljivosti kajenja v avtomobilih v prisotnosti otrok.

Ob sprejetju nove zakonodaje smo zagotovili tudi občutno več sredstev za sofinanciranje aktivnosti in programov nevladnih organizacij na tem in drugih področjih javnega zdravja. Nekateri programi nevladnih organizacij, ki se povezujejo med seboj in s strokovnimi institucijami, so bili za izjemne dosežke že nagrajeni s strani Evropske Komisije in Svetovne zdravstvene organizacije.”

vir: gov.si

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR