V Sloveniji danes evropske volitve

Po državi se je zjutraj odprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih volivci izbirajo osem poslancev, ki bodo Slovenijo v prihodnjem petletnem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu.

V večini držav EU, tudi v Sloveniji, danes potekajo volitve 751 poslancev Evropskega parlamenta. V Sloveniji bodo volišča odprta od 7. do 19. ure. Izidi glasovanja bodo znani po 23. uri, ko se bodo v EU zaprla še zadnja volišča. Glas je mogoče oddati do 19. ure, ko se zaprejo volišča, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

1.610.705 volilnih upravičencev ima priložnost, da med 103 kandidati s 14 list izbere osem poslancev, ki bodo Slovenijo zastopali v Evropskem parlamentu.

Na volišču bo volivec prejel glasovnico z navodilom, kako glasovati: obkrožiti mora zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Do zaprtja volišč volilni molk

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od list. Prijave kršitev volilnega molka je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13. Po zaprtju volišč pa bo treba na objavo prvih delnih neuradnih izidov počakati vse do 23. ure, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. junija. Postopek ugotavljanja končnega uradnega izida volitev pa mora biti končan do 14. junija.

V nekaterih državah EU so že volili

Evropske volitve, na katerih ima pravico glasovanja skoraj 430 milijonov volivcev, so se začele v četrtek, ko so glasovali v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, v petek so volili na Irskem in Češkem, včeraj pa so imeli volitve v Latviji, na Malti in Slovaškem.

Vir: DVK