V Podlehniku na ogled podobe Haloz jeseni

V septembru in oktobru je v Viničarski hiši na Gorci pod patronatom občine Podlehnik in pod okriljem projekta 'Haloze. Dežela tisočerih gričev.' potekal foto tabor s tematiko jesenskih Haloz. Rezultat je izbor fotografij devetih fotografov.

Utrinki z otvoritve fotografske razstave; foto: Miran Krajnc

Razstavo Podobe jesenskih Haloz so minuli petek odprli v avli večnamenskega kulturno-turističnega centra Podlehnik. Tokrat so pripravili foto tabor s tematiko jesenskih podob Haloz, naslednjega, na kateri drugi slikoviti točki Haloz, pa bodo morda posvetili pomladi, poletju, zimi ali ponovno jeseni.

Odprtja razstave se je udeležil tudi mojster fotografije Stojan Kerbler. Foto: Miran Krajnc

Sebastian Toplak, župan občine Podlehnik, je ob odprtju razstave povedal: »V Halozah v zadnjih nekaj letih ustvarja nekaj izjemnih fotografov. Zelo smo počaščeni, da smo jih lahko gostili na prvem haloškem fotografskem taboru in da prva razstava stoji prav v razstavišču Občine Podlehnik. Želimo si, da bi se selila tudi po drugih občinah Haloz in širše ter tako pričala, v kako lepi pokrajini živimo. Svojo pot bo kot stalna razstava končala v viničarski domačiji na Gorci.«

Foto: SD

Slavko Dobnik, organizator foto tabora na Gorci in vodja projekta ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev., je podaril, da so prav fotografije izbranih fotografov velik del uspeha in prepoznavnosti Dežele tisočerih gričev.

Utrinki z razstave Podobe jesenskih Haloz; foto: SD

»Fotografije Sandija Kelca, Marka Vindiša, Danijela Turnška, dr. Petra Kitaka, Vitoslave Cafuta, Daše Šeruga, Stanislava Zebca Stanča, Borisa B. Voglarja in Sandija Špraha krožijo po družabnih omrežij in širijo sloves Haloz kot čudovite pokrajine. Od tod ideja organizacije fotografskega tabora, na katerega bi vsako leto povabili vidnejše haloške fotografe, ki se ukvarjajo s krajinsko, turistično, reportažno fotografijo.”

Haloze; foto: Dani Turnšek

“Tokrat smo pripravili jesenskega s tematiko jesenskih podob Haloz. Naslednjega, na kateri drugi slikoviti točki Haloz, bomo morda posvetili pomladi, poletju, zimi ali ponovno jeseni. S taborom se želimo pokloniti fotografom za njihov izredni prispevek k prepoznavnosti Haloz kot slikovite pokrajine, hkrati pa graditi socialno okolje, v katerem se povezujejo ustvarjalci, ki Haloze in njene ljudi upodabljajo skozi fotografijo,« je še dodal Slavko Dobnik.

Vir in foto: Slavko Dobnik, Miran Krajnc, avtorji razstave