V Ormožu podelili letošnja regijska priznanja ob dnevu civilne zaščite

Prvega marca smo praznovali dan civilne zaščite in na Brdu pri Kranju je bilo na osrednji slovesnosti že podeljenih 45 priznanj posameznikom in društvom, ostala priznanja pa so v teh dneh razdelili po 13 regijah. V Ormožu je bila minulo sredo osrednja regijska proslava ob dnevu civilne zaščite.

Utrinek s podelitev priznanj civilne zaščite; foto: Petv
Komisija, ki je letos izbirala kandidate za priznanja in nagrado s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, je potrdila 264 predlogov za priznanja. Med njimi 154 bronastih, 64 srebrnih in 28 zlatih znakov, 17 plaket ter kipec civilne zaščite za življenjsko delo, ki ga je prejela Jamarska reševalna služba.

Na regijski proslavi v Ormožu, katere gostitelj je bil ormoški župan Danijel Vrbnjak, je bil slavnostni govornik generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, ki je poudaril, da ob dnevu civilne zaščite praznujejo vsi, ki skrbijo za varnost državljank in državljanov naše države. V lanskem letu je bilo na območju naše države več kot 22.700 intervencij, v njih je sodelovalo več kot 141 tisoč reševalcev. Število intervencij narašča tudi v gorskem reševanju in na letni ravni že presega število 500, je še dodal But.

Vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ptuj in poveljnik Civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko pa se je na prireditvi posebej zahvalil prostovoljcem za njihovo delo.

Martina Puklavec Petek in mag. Dejan Jurkovič sta srebrni znak CZ že prejela na slovesnosti ob dnevu CZ na Brdu pri Kranju; foto: DM

Na prireditvi so bronaste znake civilne zaščite prejeli Jože Plavec, Miran Predikaka, Kondrad Šmigoc, Jakob Štamberger, Branko Kelenc in Dražen Strabić, medtem ko so srebrne znake CZ prejeli Franc Frangež, član PGD Jablane in do lani predsednik GZ Kidričevo, mag. Dejan Jurkovič, član PGD Miklavž pri Ormožu in predsednik GZ Ormož, Srečko Kondrič, PGD Dornava in poveljnik CV občine Dornava, Martina Puklavec Petek, članica PGD Hardek, polkovnik Friderik Škamlec in Prostovoljno gasilsko društvo Ivanjkovci ob 110-letnici.

V Ormožu so podelili priznanja enajstim posameznikom in organizaciji; foto: arhiv PeTv

Podpisali pogodbo za prvo posredovanje pri nudenju prve pomoči

Po prireditvi je bil v Ormožu podpisan tudi dogovor o aktiviranju enot za zaščito, reševanje in pomoč na območju občine Ormož z namenom reševanja življenj z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja in uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Dogovor so podpisali župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, predsednik GZ Ormož Dejan Jurkovič, poveljnik CZ za Podravje Dragomir Murko in predstavnik ormoškega zdravstvenega doma. To med drugim pomeni, da bodo odslej o potrebi po nujni medicinski pomoči obveščeni tudi gasilci, oziroma operativci v prostovoljnih gasilskih društvih, ki se bodo za takšno sodelovanje odločili.

Podpisan je bil dogovor o aktiviranju enot za zaščito, reševanje in pomoč na območju občine Ormož. Foto: arhiv KTV Ormož

Sicer pa je podpisani dogovor del evropskega projekta, ki je namenjen večji razpršenosti nujne medicinske pomoči na terenu, saj so gasilci prisotni skoraj v vsaki vasi in bližje ljudem.

Foto: arhiv KTV Ormož, PeTv, DM