V Ormožu bo prvi gasilski vadbeni poligon

gasilci, vadbeni poligon, Ormož

Konec aprila zaključek gradnje prvega gasilskega poligona v Ormožu

Te dni so gradbena dela na gradbišču prvega od sedemnajstih regijskih poligonov v Ormožu v polnem zamahu. Terminski plan za dokončanje del je bil konec marca, a je zima naredila svoje, po sklenjenem aneksu pa jih bodo zaključili mesec dni kasneje.

Z gradnjo regijskega vadbenega poligona na hektar velikem zemljišču, med nekdanjo ormoško tovarno sladkorja in modernizirano železniško progo, je Gasilska zveza Slovenije pričela lani jeseni. Poligon bo zgrajen po tipskem načrtu, ki je enak za gradnjo vseh 17 gasilskih vadbenih centrov po Sloveniji, sicer pa gradnja potekala v režiji GZS, obveznosti ormoške gasilske zveze pa so med drugim asfaltirana površina in urejena elektrika ter voda na poligonu, vse ostalo pa je dodatna naložba in vložek GZ Ormož. Sredstva za prvo fazo v vrednosti blizu 350 tisoč evrov bo zagotovila Uprava za zaščito in reševanje Slovenije.

To je prvi od sedemnajstih regijskih vadbenih poligonov v Ormožu, ki jih po državi načrtuje GZS. Še letos naj bi jim sledili v Radljah ob Dravi in na Jesenicah.

Poligon med drugim zajema asfaltirano ploščad, visok betonski stolp, tri različne vrste hidrantov ter jašek, ki bo služil za reševanje iz globin. Ob jašku je že urejena ploščad, namenjena urjenju v tehnično-reševalnih vajah. V sklopu poligona bo tudi večja zelena površina, ki bo služila tekmovalnim enotam.

OTVORITEV POLIGONA PREDVIDENA SREDI MAJA

»Trenutno je v zaključni fazi gradnja stolpa, ki bo visok 14,5 m in na poligonu že dobro viden, izvajajo pa se tudi ostala pripravljalna dela, kot je izravnava platoja za asfaltiranje, urejajo se zelene površine, pripravlja se teren za postavitev ograje. Skratka čakajo nas še asfalterska dela v celoti, postavitev ograje in vhodnih vrat, urediti moramo še pokrit zunanji prostor, ki bo služil kot učilnica na prostem in bo posebnost poligona v Podravju. Postaviti moramo še sanitarni in skladiščne kontejnerje, kjer bomo hranili opremo,« je povedal Jurkovič.

Sicer pa v GZ Ormož potekajo tudi že priprave na slovesno odprtje prvega regijskega poligona, slovesnost pa je predvidena sredi maja. Na dan otvoritve bodo poligon v celoti predstavili in hkrati tudi preizkusili. Regijski vadbeni poligon v Ormožu bo prav gotovo izrednega pomena za Podravsko regijo, namenjen praktičnemu usposabljanju gasilcev s širšega ptujskega, slovenjebistriškega, lenarškega in ormoškega območja, zato mnogi odprtje poligona že nestrpno pričakujejo.

TM, Foto: TM