V Območni obrtno-podjetniški zbornici Ptuj so praznovali

ptuj, zbornica, obrtniki, podjetniki, slovesnost, jubilejne-plakete

Jubilejne plakete dolgoletnim obrtnikom in podjetnikom

Območna obrtno-podjetniška zbornica Ptuj, ki je lani obeležila 46-letnico delovanja, je minulo soboto, 20. januarja v Kidričevem pripravila že 43. Obrtniški ples in slavnostno podelitev jubilejnih plaket za leto 2017 obrtnikom in podjetnikom s širšega ptujskega območja. Slavnostni govornik je bil predsednik ptujske zbornice Milan Majer, nagrajence in prisotne goste je ob tej priložnosti nagovoril tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, navzoč pa je bil tudi direktor zbornice Danijel Lamperger. V kulturnem programu je nastopila vokalna skupina PopKorn iz Markovcev.

Območna zbornica je na obrtniškem plesu skupaj s svojimi člani praznovala visoke jubileje v obrtništvu in podjetništvu. Kot je na slovesnosti poudaril predsednik zbornice Milan Majer so visoki jubileji 20, 25, 30 in 35 let opravljanja obrti rezultat vztrajnosti in izjemne predanosti delu ter dokaz vizije razvoja podjetij, ob tem pa je izrazil ponos in spoštovanje do vseh obrtnikov in podjetnikov, še posebej do jubilantov.

»Zgodba o naši obrtniški organizaciji, ki zastopa in brani interese svojih članov, jih informira, izobražuje, jim svetuje in zanje opravlja še nešteto drugih nalog, se je začela skromno, a s posebnim žarom in vizijo, da postane močan sogovornik državi. Zato s ponosom ugotavljam, da smo člani, obrtniki in podjetniki zbornico vzeli za svojo. Zavedamo se namreč, da bomo samo povezani v svoji stanovski organizaciji prepoznavni in bomo imeli  vpliv na kreiranje gospodarske politike in prijazno podjetniško okolje,« je v nagovoru poudaril Majer.

Slovenska ekonomija naj bi lanskem letu končno presegla raven iz leta 2008, istočasno pa naj bi bili tudi državljani, devet let po začetku gospodarske in finančne krize, najbolj optimistični v zadnjih dvajsetih letih – vsaj tako ugotavlja državna statistika, je med drugim dejal Majer.

Gospodarsko škodo nam povzroča tudi sanacija mostu čez Dravo

»Velik problem v obrti je v pomanjkanju usposobljenega kadra, zato nas v letošnjem letu čakajo na tem področju številni izzivi,” je poudaril predsednik ptujske obrtne zbornice Milan Majer. Foto: Langerholc

»Gospodarska rast v Sloveniji je v letu 2017 presegla povprečje rasti v evrskem gospodarstvu, delo ima približno 25.000 ljudi več kot pred enim letom in naši izvozniki imajo polne knjige naročil. Toda vse to ni sad dela naše politike, temveč dela in truda naših obrtnikov in podjetnikov. Pozitivne trende beležimo tudi na ptujskem območju, veliko težav in gospodarske škode pa nam povzroča sanacija mostu čez reko Dravo ter nelojalna konkurenca javnih podjetij in zavodov, ki jih ustanavljajo občine in izvajajo tržne dejavnosti ter so nelojalna konkurenca našim članom. Gre za izrabo občinske moči na trgu ter posledično pridobivanje in opravljanje določenih del brez razpisov,« je povedal Majer.

Čez pet let vsak četrti zaposleni starejši od 55 let

Seveda pa v obrtno-podjetniškem zborničnem sistemu gledajo tudi v prihodnost. Po razvitosti in kupni moči v Sloveniji še krepko zaostajamo za evropskim povprečjem, kar pomeni, da pretekle vlade in ekonomske politike niso opravile svoje naloge, je v nagovoru omenil Majer ter dodal, da zelo pogrešajo strukturne reforme. Podatek, da bo čez pet let vsak četrti zaposleni starejši od 55 let, je zelo zgovoren meni Majer, saj bo to imelo številne posledice, ki se bodo najbolj kazale na področjih zaposlovanja, pokojninskega sistema, zdravstva, socialnega varstva in gospodarstva. »Velik problem v obrti je v pomanjkanju usposobljenega kadra, zato nas v letošnjem letu čakajo na tem področju številni izzivi, več pa moramo tudi storiti za promocijo vajeništva,« dodaja predsednik ptujske obrtne zbornice.

Prejemniki jubilejnih plaket za 25 let obrti. Foto: Langerholc

V obrtno-zborničnem sistem je letos volilno leto

»Cilj naše stanovske organizacije vseskozi ostaja enak – na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bi lažje in bolje delali ter živeli. To naše poslanstvo bomo izvajali tudi v letu 2018, ki bo tudi v obrtno-zborničnem sistemu volilno leto. Osebno sem ponosen in zadovoljen, ko vidim, da je naš zbornični sistem složen in povezan in kot takšen najboljši servis našim članom. Zavedati se namreč moramo, da za sebe in za spodbudno poslovno okolje lahko poskrbimo le sami,« je svoj nagovor zaključil Majer

Predlogi za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva

Zgodb o izjemnih in odličnih obrtnikih ter podjetnikih bi bilo zagotovo še več, če bi imeli v Sloveniji prijaznejše poslovno okolje, je v nagovoru dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. Z drugimi besedami, če bi vlada realizirala vsaj polovico zahtev slovenske obrti in podjetništva, je še dodal Meh, ob tem pa spomnil, da je zbornica v minulem letu večkrat predstavila najpomembnejše zahteve malega gospodarstva, ki pomenijo konkretne predloge za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Poklon najstarejšemu obrtniku mlinarju Vladimirju Korošcu

Čestitka najstarejšemu slovenskemu obrtniku mlinarju Vladimirju Korošcu. Foto: Langerholc

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je lanskega novembra podelila priznanji obrtnik in podjetnik leta, za najstarejšega obrtnika na slovenskem pa je proglasila mlinarja Vladimirja Korošca iz Zabovcev pri Ptuju, ki nadaljuje 200-letno družinsko tradicijo mlinarstva. Na sobotnem slavnostnem dogodku so se nanj spomnili s kratkim filmom in malo pozornostjo tudi v Območni obrtno-podjetniški zbornici Ptuj. Posebej so mu čestitala predsednik in podpredsednik območne zbornice, Milan Majer in Vladimir Janžekovič, ter sekretar mag. Boris Repič.

Foto: Langerholc

TM, foto: Langerholc