Iz UKC Maribor sporočajo, da so identificirali tretji primer okužbe s koronavirusom. Mariborčan bi se naj okužil v Avstriji, kjer je bil z mednarodno družbo. Testirali bi ga naj že v Avstriji. Rezultat testa v Avstriji ni znan. Ima blago obliko bolezni, zato je po predpisanem protokolu obiskal UKC Maribor. Trenutno je hospitaliziran v UKC Maribor. Primer ni povezan s prvima dvema okuženima (farmakologom in zdravnico)

Več informacij o tretje okuženim sledi kmalu…

Okužena zdravnica na radiologiji je bila ves čas v stiku z bolniki

6. marca so v UKC Maribor potrdili dva primera okužbe z koronavirusam, in sicer okužena sta farmakolog in njegova žena, zdravnica, specializantka radiologije. Zdravnica na oddelku za rentgen, ki je bila ves čas v stiku z bolniki, ne kaže znakov bolezni. Identificirali in testirali so 110 pacientov, ki so bili vsi negativni.

Radiologinja v stiku s preko 100 pacienti.
Radiologinja v stiku s preko 100 pacienti. Foto: Pexels

Pozivamo vse paciente, ki so obiskali oddelek za radiologijo, naj bodo posebej pozorni na svoje počutje in naj ukrepajo po navodilih. Osebe, ki prihajajo iz območij, kjer se je pojavljal koronavirus, in so zdravi ter ne kažejo znakov bolezni, posebni ukrepi niso potrebni. Priporočamo pa, da so pozorni na svoje počutje in upoštevajo ukrepe in priporočila za preprečitev širitve koronavirusa.

Priporočljivo je upoštevati naslednje ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal poskrbimo za redno zračenje in prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo  (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščne školjke, pipe umivalnikov).