V kidričevskem Boxmarku včeraj razdelili odpovedi prvim 157 zaposlenim

V kidričevskem podjetju Boxmark so včeraj uresničili svoje napovedi o prestrukturiranju in prvim 157 delavcem razdelili odpovedi.

Foto: arhiv Boxmark Leather
Skupaj bodo v kidričevskem Boxmarku do konca aprila odpustili 288 ljudi. Direktor Marjan Trobiš, sicer tudi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, ob tem pravi, da je podjetje v Sloveniji prisotno že 27 let in bo tako tudi ostalo, zato govorice o zapiranju proizvodnje ne držijo.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Marjan Trobiš, s 1450 zaposlenimi enega večjih zaposlovalcev v Podravju, so v okviru napovedanega prestrukturiranja proizvodnje, ki bo zajelo kakih 900 zaposlenih, 250 delavcev v preteklih tednih že premestili znotraj proizvodnje, nekaj deset delavcev premestitev na druga delovna mesta še čaka, včeraj pa so sklepe o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi razdelili 157 zaposlenim.

Marjan Trobiš, direktor Boxmark Leather, na včerajšnji novinarski konferenci. Foto. arhiv radio Ptuj

Vsem odpuščenim delavcem v podjetju so ponudili strokovno pomoč, povezali so se tudi z Zavodom za zaposlovanje, predstavniki zavoda pa so včeraj odpuščenim delavcem svetovali kar v prostorih Boxmarka.

Trobiš je še dejal, da so odpuščenim ponudili pomoč pri iskanju službe: »Poskušali smo držati socialno merico. Osebam, ki bodo lažje našle drugo zaposlitev, smo dali prednost pri odpovedih.« Merila za odpuščanje sodelavcev so uskladili s sindikatom, v obzir pa so vzeli tudi druge dejavnike, kot so družina, število otrok, zaposlenost preostalih v družini.

Glavni partner ostaja avtomobilska industrija

“Smo pred podpisom za nas izredno pomembne pogodbe na področju izdelave sedežev za letalsko industrijo, seveda pa naš glavni partner ostaja avtomobilska industrija, a te dni, tudi zaradi širjenja koronavirusa, že čutimo določena negativna dogajanja na trgu,” je še poudaril Trobiš.

Korenito prestrukturiranje podjetja, z opuščanjem delovno intenzivne proizvodnje za avtomobilsko industrijo, v Boxmarku nadomeščajo s širitvijo na letalsko industrijo, kjer že dosegajo zelo dobre rezultate in po kakovosti sodijo v sam svetovni vrh.

“Spomladanske spremembe” v podjetju

“Z novimi programi in tehnologijami ne bo več potrebne toliko delovne sile kot doslej,” je pojasnil Trobiš, ki se ni strinjal z oceno, da je bil včeraj petek črni petek za družbo, pač pa gre za “spomladanske spremembe” v podjetju, ki bodo zaposlenim zagotovile delo tudi v prihodnje, je še dodal. Programe, ki jih opuščajo v Kidričevem, bo Boxmark preselil v BiH, kjer je cena delovne sile vseeno nižja kot v Sloveniji.

Vir in foto: STA, radio Ptuj, arhiv Boxmark Leather