Dom starejših občanov Hrastnik
Dom starejših občanov Hrastnik

Prvi pozitivni znaki stabilizacije položaja v Domu starejših občanov Hrastnik

Po redni četrtkovi seji vlade je bilo na novinarski konferenci glede stanja z virusom COVID-19 v ospredju obvladovanje širjenja virusa v Domu starejših občanov Hrastnik. Nastopili so minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Ciglar Kralj in namestnica vladnega govorca Špela Horjak.

Število potrjenih okužb s COVID-19 v Sloveniji že tretji dan vztraja preko 20, včeraj je bilo potrjenih 27 dodatno okuženih oseb, opravljenih je bilo 935 testov. Hospitaliziranih je 24 okuženih, dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. V hrastniškem domu za ostarele je okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih. Med novo okuženimi je šest starejših od 85 let.

Obvladovanje stanja v DSO Hrastnik je večplastno. Minister Gantar je podprl izvedbo začasne prerazporeditve 11 stanovalcev v bolnišnice. Opozoril pa je, da prenizki standardi in ne vlaganje v domove že zadnjih 15 do 20 let omejujejo ukrepe države v trenutni krizi. Domovi nimajo dovolj kadra,  niti za opravljanje svojih osnovnih nalog, kar se še posebej odraža v obravnavanem primeru. Tudi prostorski pogoji v domu so izredno slabi. Možnosti za zaostritve ukrepov na ravni občine in DSO NIJZ preučuje, položaj je trenutno obvladovan, minister upa, da je po prvih pozitivnih znakih položaj blizu stabilizacije.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Obe pristojni ministrstvi sta na primeru DSO Hrastnika ugotovili pomanjkljivosti tako glede generalno vodenja doma, dodeljevanja del in nalog zdravstvenemu kadru, preventivnih ukrepov se ni spoštovalo, predstavniki obeh ministrstev so bili v domu že drugi in tretji dan po prvi potrjeni okužbi.

Minister Cigler Kralj je pozval vse občanke in občane na posebno previdnost pri vstopu v domove, pri načrtovanju obiskov. Isto je spodbudil tudi vse zaposlene v domovih, da so maksimalno pozorni na svoje zdravstveno stanje, saj je v do sedanjih primerih okužb v domovih, skoraj v vseh primerih ta zašla v domove preko njih.
Skupnost socialnih zavodov Slovenije je bilo pozvano, da naj ponudijo pomoč v kadrih, a se to ni zgodilo. Je pa kadre ponudilo več domov starejših občanov individualno, tudi bolnišnica v Trbovljah je ponudila zdravnika in medicinsko sestro.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR