V Halozah posadili cepič stare trte

Haloze, potomka najstarejše trte, Rudi Potrč

Za sajenje trte so haloško zemljo najprej dobro pripravili.

Vinar Rudi Potrč trto posadil s prijatelji

Na letošnjem rezu potomke stare trte z Lenta na Ptujskem gradu je vinar Rudi Potrč, član Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice, slovesno prejel drugi cepič žametne črnine, stare trte – najstarejše žlahtne vinske trte na svetu in ga skrbno hranil vse do simbolične posaditve.

Pri Potrčevih v Ljubstavi 30/c, v občinni Videm, so slovesen dogodek pripravili 31. marca, ko so se jim na sajenju – poleg članov vinogradniškega društva in domačinov – pridružili še Andrej Rebernišek, mestni viničar in skrbnik potomke najstarejše trte na svetu, videmski župan Friderik Bračič, ptujski podžupan Gorazd Orešek in aktualna ptujska vinska kraljica Urška Repič. Župan Bračič je gospodarju zaželel, da mu je narava naklonjena, zahvalil pa se mu je tudi za vse izvirne ideje in za prizadevnost v kraju ter širše. Andrej Rebernišek pa je ob sajenju cepiča trte s Ptujskega gradu dejal, da želijo s tem simboličnim dejanjem povezati Ptuj kot središče vinogradništva s Halozami in Slovenskimi goricami, kot je to že bilo nekdaj v zgodovini.

Na slovesnem dogodku v Ljubstavi so se zbrali domači in prijatelji vinarja Rudija Potrča.

Ko so cepič trte s skupnimi močmi spravili v haloško zemljo, ga dobro zalili in ob njem zrahljali zemljo, pa je sledilo prijetno druženj. Do novega snidenja bo vinar Rudi trto skrbno čuval, skrbel za njen razvoj in potrpežljivo čakal na prvo trgatev.

TM, Foto: TM