V Evropskem parlamentu o enotnem polnilniku za elektronske naprave

Evropski parlament je prejšnji teden na plenarnem zasedanju v Bruslju glasoval o resoluciji o enotnem polnilniku za elektronske naprave.

Foto: arhiv Romana Tomc, EU
Enotni polnilniki za vse elektronske naprave, kot so mobilni telefoni, tablice, e-bralniki, pametne kamere, nosilna elektronika in ostale majhne elektronske naprave so danes še toliko bolj pomembni predvsem z vidika varovanja okolja in olajšanja življenja ljudem.
Romana Tomc, evropska poslanka; foto: arhiv Romana Tomc

“Poenotenje polnilnikov bo Evropejcem olajšalo življenje. Med leti 2009 in 2020 smo na podlagi prostovoljnega pristopa industrije zmanjšali polnilnike iz trideset vrst na samo tri. Manjka samo še en korak naprej in to je enotni polnilnik za vse mobilne naprave,” pojasnjuje Romana Tomc, članica odbora za notranji trg v Evropskem parlamentu.

Romana Tomc: »Poenotenje polnilnikov bi lahko prineslo velike finančne prihranke za vse«

“Razprava o enotnem polnilniku je dokaz, da znamo prisluhniti ljudem v čisto konkretnih zadevah. Vendar se stvari vlečejo predolgo. Če o polnilniku razpravljamo 10 let, nam ljudje povsem upravičeno očitajo, da smo neučinkoviti,” dodaja evropska poslanka. Romana Tomc meni, da bi z uvedbo enotnega polnilnika v prvi vrsti olajšali delo in življenje uporabnikov. “Poenotenje polnilnikov bi lahko prineslo velike finančne prihranke tako za običajne potrošnike kot tudi za poslovneže. Upam, da bo ta pobuda čim prej dobila epilog in bomo prebivalcem EU pokazali, da nismo samo smo učinkoviti, ampak tudi neodvisni”, komentira Romana Tomc.

Vir in foto: arhiv Romana Tomc, EU