V četrtek začetek sojenja sodnikom in tožilcem v primeru Patria

Prvak SDS Janez Janša je uresničil svojo napoved in vložil odškodninsko tožbo zaradi sodnega procesa Patria.

Janez Janša; foto: STA

 

Po skoraj dveh letih zavlačevanja se bo jutri, 14. novembra, pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani, pričel sodni postopek proti sodnikom in tožilcem, vpletenim v politično-sodni konstrukt Patria. 900 tisoč evrov odškodnine terja tako od države kakor od nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v postopku.

Tožbo je Janez Janša po podatkih Dela vložil zoper nekdanjo državno tožilko in zdaj odvetnico Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria, ter zoper okrajno sodnico Barbaro Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

Foto: nova24TV.si

V tožbi so se znašli še višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesna Žalik in Branko Masleša. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, pozneje pa še zastaranje primera, senatu pa je predsedoval nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Masleša.

Ustavno sodišče razveljavilo sodbe na vseh stopnjah

Da je bila sodba krivična je namreč potrdilo ustavno sodišče, ki je na koncu celotno zadevo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Vendar zaradi zavlačevanja postopka na prvi stopnji do tega ni prišlo, saj je zadeva Patria zastarala, vse skupaj pa naj bi bilo tudi politično motivirano. V sami sodbi Ustavnega sodišča je namreč zapisano, da predhodna sodišča niso dokazala oziroma sploh niso konkretizirala znakov kaznivega dejanja sprejemanja ali dajanja podkupnin v zadevi Patria, kar je tožilka Zobec Hrasterjeva očitala Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču.

Enega od dokazov povezanih s sodnikom Maslešo nedvomno predstavlja tudi pričanje Radovana Marvina, ki je Maslešo slišal, ko je ta v enem od ljubljanskih lokalov enemu od sodnikov razlagal, da je treba Janeza Janšo »uničiti«. Masleša je pri tem uporabljal zelo zanimiv besednjak. Posnetek Marvinovega pričanja se je znašel tudi na družbenih omrežjih:

Vir: SDS, splet