Ustvarjalci razkrili prve novosti  60. Kurentovanja

Ptuj bo uradna evropska karnevalska prestolnica 2020. Pričakujejo 100.000 obiskovalcev, več kot 1.000 kurentov in čez 7.000 mask v skupinah iz 15 držav s treh kontinentov.

Prvo medijsko druženje pred jubilejnim 60. Kurentovanjem na Ptuju je bilo v Ljubljani. Foto: Matic Kremžar

V zatišju med martinovim, ko se uradno začnejo priprave na osrednji zimski kulturno-etnografski festival, pa tudi prižigi čarobnih decembrskih lučk po slovenskih mestih, je Slovenski turistični informacijski center (STIC) v Ljubljani včeraj gostil prvo medijsko druženje pred jubilejnim 60. Kurentovanjem na Ptuju.

Pustni festival na Ptuju bo 15. februarja odprla povorka tradicionalnih pustnih likov, na pustno nedeljo bodo gostili mednarodno karnevalsko povorko, 11 dni pa bo Ptuj z desetinami prireditev tudi največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi.

Ptuj bo uradna evropska karnevalska prestolnica 2020, so poudarili na novinarski konferenci v prestolnici. Foto: Matic Kremžar

Predstavnikom sedme sile so projekt, ki ga je pod svoje okrilje vzel tudi UNESCO, bralcem pa ga kot eno najatraktivnejših festivalskih izkušenj priporoča vplivni vodič Lonely Planet, predstavili županja MO Ptuj Nuška Gajšek, predsednik FECC in programski vodja Kurentovanja Branko Brumen, direktorica javnega Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec, Darko Cafuta kot Baron Jakob Zekel Videmski, 17. princ karnevala, ter vsestranski ustvarjalec s Ptuja in prijatelj Kurentovanja Tadej Toš.

“Kurentovanje je za nas velik praznik,” je dejal Tadej Toš na desni, ob njem Branko Brumen. Foto: Matic Kramžar

Na Ptuju bo prihodnje leto 10 čarobnih pustnih dni

Prvo druženje je bilo v Ljubljani tudi zato, ker želijo organizatorji 11-dnevnega mednarodnega pustnega festivala le-tega predstaviti kot vseslovenski dogodek. “Ptujčani že vedo kaj imajo, ostale pa moramo malo spomniti, da si že zdaj, ko bodo na stene obešali nove koledarje, na njih označijo, da bo 2. februarja Kurentov skok, ki je res posebno doživetje, 60. Kurentovanje pa bo potekalo od 15. do 25. februarja 2020. In tistih deset dni na Ptuju je res čarobnih,” je povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

“Kurentovanje je za nas velik praznik in tu smo zato, da povabimo čim več ljudi, da se nam na teh lepih dogodkih pridružijo, da se zbližamo. Pa še to: Ptuj nima dosti hotelov – rezervirati jih je treba zdaj,” je poudaril Tadej Toš. 

Na pustno sredo prvič srečanje kurentov

Vodja mestne turistične organizacije Tanja Srečkovič Bolšec k temu dodaja: “Logistika je res zahtevna, a v 60. letih smo se že dobro izurili, poseben izziv pa je mednarodna nedeljska povorka, ko Ptuj v enem dnevu obišče 50.000 gostov. A Ptujčani znamo živeti s tem, pustni čas je pri nas poseben, to je čutiti na vsakem koraku in lepo je videti mesto, ko je tako živo in so ulice polne mask. Bi pa še omenila, da bomo ob drugih novostih na pustno sredo prvič gostili srečanje kurentov, ki bodo v popoldanskem času napolnili mesto, sicer pa se bo v sklopu celotnega festivala zvrstilo okoli 180 različnih dogodkov.«

Ptuj bo leta 2020 uradna Evropska prestolnica karnevalov

Ptuj ob 60. Kurentovanju Evropska prestolnica karnevalov, ob jubileju pa bo gostil tudi 40. kongres FECC, največjega združenja karnevalskih mest in festivalskih organizacij s preko 600 člani.

Foto: Matic Kremžar

Ptuj se v času Kurentovanje preobrazi v največji muzej pustne kulturne dediščine

»Seveda imamo v Sloveniji tudi številna druga pustovanja, bistvena razlika pa je v dimenziji,” poudarja programski vodja Branko Brumen in dodaja: Nenazadnje so obhodi Kurentov vpisani tudi v register nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU, Ptuj se v času Kurentovanje preobrazi v največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi na prostem, in to je tista duhovna podstat, ki je naše druge pustne prireditve in običaji nimajo.”

Foto: Matic Kremžar