Predsednica Evropske komisije,  Von der Leynova je podala izjavo v kateri je predstavila ukrepe Evropske komisije za boj proti koronavirusu.

Von der Leynova je izpostavila je naslednje :

  • Evropska unija mora zapreti zunanje meje (razen s Švico, Islandijo, Norveško in VB)
  • uvesti je potrebno prepoved izvoza kritične medicinske in zaščitne opreme za boj proti #COVID19 izven EU, s pojasnilom da morajo biti države EU solidarne med seboj glede izmenjave medicinskih potrebščin. Zaščititi moramo namreč poklice, ki se neposredno borijo z virusom v zdravstvenih sistemih.  
  • uvajajo se smernice za sprostitev tovornega prometa na notranjih mejah. Kopičenje tovornjakov in tranzita na mejah je tvegano početje, hkrati preprečuje transport kritičnih dobrih (tudi zdravstvenih). Izpostavila je pomembnost, da prosti trg nemoteno deluje nemoteno. Jutri bodo nacionalnim vladam podali več navodil glede ukrepanja na državnih mejah.

Predsednik vlade, Janez Janša je napovedal, da je v teku tudi videokonferenca Ministrov za notranje zadeve in Ministrov za zdravje držav Evropske unije. Jutri pa se bodo preko videokonferenc sestali voditelji vlad in držav.

Foto: Twitter

MT