Učenci OŠ Hajdina na obisku pri predsedniku republike

Ob dnevu suverenosti v Predsedniški palači dan odprtih vrat s sporočilom enotnosti in medsebojnega spoštovanja. Pri predsedniku republike na obisku 260 učencev in 30 učiteljev Osnovne šole Hajdina.

Nika Šerdoner iz OŠ Hajdina se je predsedniku republike zahvalila za povabilo na dan odprtih vrat. Foto: Silvestra Brodnjak

Iz dveh razlogov bo učencem in učiteljem Osnovne šole Hajdina ostal petek, 25. oktobra 2019, v nepozabnem spominu. Na praznik slovenske suverenosti so obiskali predsednika republike Boruta Pahorja, ki jih je lani, ob 210-letnici javnega šolstva na Hajdini, povabil v Predsedniško palačo.

Pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Foto: Silvestra Brodnjak

S šestimi avtobusi se je 260 učencev in 30 učiteljev namesto v učilnice, podalo na »protokolarni obisk«, ki mu je na zadnji dan pouka pred jesenskimi počitnicami, v čudovitem sončnem vremenu, sledil ogled prestolnice. Do Tromostovja, Prešernovega spomenika, Narodne galerije in Ljubljanskega gradu so se podale gruče šolarjev, ki so se starosti primerno odpravili vsak na svoj konec.

Prisrčen sprejem v Predsedniški palači; foto: Silvestra Brodnjak

Ob dnevu suverenosti, našem najmlajšem državnem prazniku, je v Uradu predsednika Republike Slovenije kot običajno ob državnih praznikih potekal dan odprtih vrat. Obiskovalce Predsedniške palače je sprejel in nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je Slovenkam in Slovencem doma in po svetu ter državljankam in državljanom čestital ob dnevu suverenosti z najboljšimi željami za našo lepo in uspešno prihodnost.

V Predsedniški palači smo prisostvovali prisrčnemu sprejemu, v katerem je predsednik države spomnil na veličino in pomen tega najmlajšega državnega praznika. “Danes praznujemo dan suverenosti, ki spominja na odhod zadnjih okupatorjevih vojakov iz naše domovine, s čemer je Slovenija postala suverena država, nova oblast pa je v celoti nadzirala naš teritorij,” je dejal predsednik Pahor in nato nekaj zelo prijaznih misli namenil spominu na obisk 22. oktobra lani na Hajdini.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Poziv k razvijanju spoštljivih odnosov, medsebojnega razumevanja, spoštovanju dostojanstva

“Pomembno izročilo ob prazniku je zavedanje, da se moramo pri bistvenih stvareh potruditi, da pridemo do približno enakega ali enotnega stališča, zato moramo paziti eden na drugega, se razumeti in se med seboj spoštovati,” je dejal predsednik Pahor. S to skupno željo so predsednik republike in navzoči otroci pozvali vse otroke in Slovence doma in po svetu k razvijanju spoštljivih odnosov, medsebojnega razumevanja, spoštovanju dostojanstva in razlik med nami. Tako bomo enotni tedaj, ko bo to potrebno za našo skupno usodo, je nagovor sklenil predsednik republike.

V kulturnemu programu so prisluhnili pevski skupini Vox Angelica iz Slovenskih goric, pod vodstvom Anite Kralj. Pozdravil jih je tudi gost iz Avstralije, ultramaratonec Dion Leonard, ki se bo s svojo psičko Gobi udeležil nedeljskega Ljubljanskega maratona.

Nastop pevske skupine Vox Angelica iz Slovenskih goric, pod vodstvom Anite Kralj. Foto: Silvestra Brodnjak

Zahvala in spominsko darilo za predsednika

V imenu množice učencev in učiteljev iz Občine Hajdina je predsednika Pahorja pozdravila Nika Šerdoner; izročili so mu spominsko in tudi praktično darilo ter se mu zahvalili za povabilo ob dnevu odprtih vrat.

Hajdinski prvošolci v Predsedniški palači; foto: Silvestra Brodnjak
Ravnateljica OŠ Hajdina Vesna Mesarič Lorber (na desni) v Predsedniški palači v družbi sodelavk; foto: Silvestra Brodnjak

V pisarni predsednika republike

Vsi obiskovalci dneva odprtih vrat, ki jih je bilo blizu 400, so si na praznični dan ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na vprašanja.

V pisarni predsednika republike; foto: Silvestra Brodnjak

Tradicionalno je bila v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Dneve odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja potekajo od leta 2013, je do sedaj obiskalo več kot 21.000 obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

SB, TM, Foto: Silvestra Brodnjak, Tamino Petelinšek/STA