Učenci OŠ Breg uspešni v robotiki

Tia Zmazek, Žan Ritlop, Blaž Cebek in Amanda Selinšek so učenci OŠ Breg v Mesti občini Ptuj, ki so po odličnem rezultatu na evropskem prvenstvu iz robotike v Estoniji 16. januarja prejeli vabilo organizatorja za sodelovanje na svetovnem prvenstvu v VEQ IQ robotiki kot edini predstavnik Slovenije na tem prvenstvo.

Na OŠ Breg so na novinarski konferenci predstavili uspeh učencev v robotiki. Foto: Oliver Buček

Na OŠ Breg so na današnji novinarski konferenci pripravili predstavitev uspeha učencev v sklopu Erasmus+ na projektu STEM Trough Robotics s poudarkom na spoznavanju in uporabi robotov na mednarodnem tekmovanju iz robotike. Poleg ravnatelja OŠ Breg Milana Fakina sta se ekipi in mentorju danes pridružila tudi ptujska županja Nuška Gajšek in župan Občine Hajdina Stanislav Glažar.

Sicer pa se na OŠ Breg že nekaj let vključujejo v projekte Erasmus+ in letos zaključujejo dvoletni projekt STEM THROUGH ROBOTICS, s poudarkom na spoznavanju in uporabi robotov VEX IQ ter STEM-a.

Vstopnico za svetovno prvenstvo v robotiki že imajo

Novembra 2019 so štirje breški učenci sodelovali na evropskem prvenstvu v Talinu, ki je bilo odskočna deska za svetovno prvenstvo. Svojo nalogo so opravili z odliko ter se v konkurenci 17 ekip iz celotne Evropske unije uvrstili med najboljšo peterico.

Od 16. januarja imajo Tia, Žan, Blaž in Amanda z mentorjem Oliverjem Bučkom vstopnico za svetovno prvenstvo v robotiki v ZDA. Foto: arhiv OŠ Breg

Od 16. januarja imajo Tia, Žan, Blaž in Amanda v rokah vstopnico za svetovno prvenstvo v robotiki v ZDA. Učencem se ponuja enkratna priložnost, da pokažejo svoj trud, zagnanost, kreativnost in znanje. Hkrati se ponuja tudi odlična priložnost za promocijo OŠ Breg, Ptuja in Slovenije v svetu, a največ je odvisno od denarja, saj morajo zbrati vsaj 15.000 evrov za pokritje vseh stroškov. Za pomoč so se že obrnili na podjetja in posameznike.

Svetovno prvenstvo VEX IQ Challenge se bo odvijalo med 26. in 28. aprilom 2020 v mestu Louisville. V družbi 104 držav iz celotnega sveta in 620 ekipami si močno želijo biti tudi štirje učenci OŠ Breg.

Oliver Buček: »Trdo smo delali za takšen rezultat«

»Gre za priložnost, ki se ponudi morda enkrat v življenju,« je povedal mentor Oliver Buček in dodal: »Trdo smo delali za takšen rezultat in menim, da si zaslužimo iti v Ameriko. Rezultate smo izvedeli minuli petek ob šestih zjutraj in navdušenje med člani ekipe je bilo nepopisno. Žal pa odhod v ZDA ni odvisen le od našega znanja, pripravljenosti, želje, temveč moramo zbrati 15.000 evrov za pokritje vseh stroškov. Ker smo vzgojno-izobraževalni zavod, lastnih sredstev v ta namen žal ne moremo zagotoviti, zato bomo skušali preko podjetij, posameznikov, občine zbrati potreben denar. Želja je res velika in če bo naš odhod onemogočen zaradi pomanjkanja denarja, bo to res veliko razočaranje za otroke.«

Tekmuje se v treh kategorijah

Ekipa tekmuje v VEX IQ tekmovanju v robotiki. Učenci izdelajo in sprogramirajo robota glede na nalogo, ki je v naprej znana in je vsako leto drugačna, je razložil Oliver Buček. Tekmuje se v treh kategorijah: avtonomno delovanje robota, upravljanje robota s kontrolorjem, kjer dve ekipi hkrati nastopata na tekmovalnem polju in skušata pridobiti čim več točk in tekmovanje, kjer ekipe posamezno nastopajo in poskušajo pridobiti največ možnih točk. Posebnost tega tekmovanja pa je, da morajo ekipe med seboj sodelovati, skupaj izdelati taktiko in strategijo kako bodo nastopili na tekmovalnem polju.

Štirje breški učenci sodelovali na evropskem prvenstvu v Talinu, ki je bilo odskočna deska za svetovno prvenstvo. Foto: PeTv

V ZDA želijo pokazati svoje znanje in sposobnosti

Učenci tako skozi program robotike VEX IQ osvajajo znanja, ki jih ni mogoče pridobiti iz učbenikov. »Otroci pridobivajo na samozavesti, naučijo se sodelovanja, kritičnega mišljenja, algoritemskega, računskega in strukturiranega mišljenja, reševanja problemov, reagiranja v stresnih situacijah, komuniciranja v tujem jeziku, vztrajnosti kaj pa je najbolj pomembno razvijajo svojo kreativnost. Takšen način učenja pritegne učence, jim ponudi nekaj več in je odlična popotnica za naprej,« je še dodal Buček.

Na OŠ Breg menijo, da lahko s tovrstnimi mednarodnimi sodelovanji razširjajo obzorja učencem in učiteljem. S tem pridobivajo neprecenljive izkušnje in možnosti za povezovanje ter razvijanje vseživljenjskih znanj, zato se s prošnjo o donatorstvu obračajo na vse, ki bi bili pripravljeni štirim ptujskim osnovnošolcem omogočiti, da pokažejo svoje znanje in sposobnosti v šesti največji dvorani v ZDA (Kentucky Exposition Center). Rezultate bo mogoče spremljati v živo preko aplikacije VEX Via, tekmovanja pa preko aplikacije Livestream (tako na Android kot IOS napravah).

Foto in vir: Oliver Buček, arhiv OŠ Breg, PeTv