Tudi na Ptuju vse več glodavcev

V Mestni občini Ptuj so opazili povečano prisotnost glodavcev, zato s ponedeljkom, 16. septembra začenjajo z deratizacijo na območju celotne občine.

Fotografija je simbolična. Foto: splet
»Seveda pa ob tem opozorilo, da smo bolj pozorni na prisotnost strupa v naravi, predvsem za lastnike psov, ni odveč,« je dejala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. Ob tem velja še opozoriti, da je tudi posode za odpadke treba dobro zapirati.
Foto: Nuška Gajšek, facebook

V medijih se je pred dnevi pojavila novica, da so letos do konca avgusta v Sloveniji našteli že 224 laboratorijsko potrjenih primerov mišje mrzlice, od tega kar 73 v Podravski regiji. Večino bolnikov so hospitalizirali, umrl ni nihče.

Na območju Upravne enote Ptuj so primere mišje mrzlice letos zabeležili v občinah Ptuj in Majšperk (dva do pet primerov), po en primer pa so našteli v občinah Kidričevo, Podlehnik in Žetale.

Na Ptuju bodo ukrepali

Od ponedeljka, 16. septembra do 16. oktobra bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano na področju celotne Mestne občine Ptuj opravljal sistematsko uničevanje glodavcev, torej miši in podgan.

Foto: splet

Cilj  zatiranja glodavcev je zmanjševanje populacije teh živali, s tem pa tudi zmanjševanje nevarnosti pojava nalezljivih bolezni. Glodavci sicer lahko povzročajo tudi materialno škodo.

»Prosimo, da dovolite ekipam nemoteno delo in se ravnate po navodilih, ki jih dobite ob izvedbi akcije,« so pozvali v Centru za okolje in zdravje, ki deluje v okviru Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vir: facebook