Tudi danes čistilne akcije v Spodnjem Podravju

Pomlad vsako leto kliče po čistilnih akcijah in v nekaterih občinah Spodnjega Podravja so čistili že minulo soboto, danes pa so čistilne akcije uspešno izpeljali tudi v Mestni občini Ptuj ter v občinah Hajdina, Destrnik, Cirkulane, Videm, Ormož in še kje.

V naravi je vse preveč odpadkov; foto: TM
V Spodnjem Podravju žal zadnja leta v okviru čistilnih akcij v naravi občani naberejo še preveč odpadkov, odkrijejo pa tudi še kakšno skrito divje odlagališče.
Ptujčani so čistilno akcijo organizirali v okviru vseslovenske prostovoljske akcije »10. dan za spremembe« pod geslom »Odpravimo diskriminacijo«, ki poteka v sklopu Združenja za promocijo prostovoljstva Slovenske filantropije.

Današnja čistilna akcija na Ptuju zgled za lepše in prijaznejše okolje

V ptujski občini so čistilno akcijo organizirali po vseh četrtnih skupnostih, poskrbljeno je bilo za odvoz odpadkov z zbirnih mest. Tudi zaposleni Zavoda za šport Ptuj so se danes priključili projektu Očistimo naše mesto Ptuj 2019. V okviru akcije so pobirali smeti ob objektih, ki jih imajo v upravljanju, in sicer Mestni stadion Ptuj, Igrišče z umetno travo, Športna dvorana Mladika, Igrišče za avtobusno postajo, Igrišče na Vičavi, Objekt Dravska ulica 18 in Igrišče pri Vrtcu Zvonček na Bregu.

Zaposleni Zavoda za šport Ptuj na današnji čistilni akciji; foto: arhiv Zavod za šport Ptuj

V hajdinski občini zbrali okrog 63 m3 odpadkov

Od 9. ure zjutraj so tradicionalno spomladansko čistilno akcijo uspešno izpeljali v občini Hajdina. Občani so čistili po vaških središčih, v vaških, gasilskih in kulturnih domovih, smeti pa so pobirali tudi ob Dravskem kanalu, ob glavnih cestah in kolesarskih poteh.

Krajani Hajdoš so danes posadili še drevesa v vaškem sadovnjaku; foto: arhiv Bedrač

Čistilno akcijo je spremljal tudi hajdinski župan mag. Stanislav Glažar, ki se je vsem udeležencem, letos jih je bilo 215, zahvalil za sodelovanje in pomoč pri čiščenju narave.

Čistilna akcija na Z. Hajdini pri Sitarjevi kapeli; foto: TM

Janko Vegelj, predsednik odbora za okolje in prostor, pa je na zaključku akcije dejal, da je bila letos udeležba nekoliko slabša kot prejšnja leta, pa tudi, da se je malo poznalo, da lani akcije ni bilo, a kljub vsemu so jo uspešno izpeljali in nabrali okrog 63 m3 odpadkov. Vegelj je izrazil upanje, da bo v prihodnje odpadkov tam, kamor ne spadajo, dosti manj, pa tudi, da bodo v občini s čistilno akcijo zagotovo nadaljevali in občane še bolj osveščali o skrbi za okolje.

Hajdinčani so se po čistilni akciji zbrali pri lovskem domu na Zg. Hajdini; foto: TM

V videmski občini očistili tudi večje divje odlagališče v Zg. Pristavi

Uspešno je danes potekala tudi spomladanska čistilna akcija v občini Videm. Občani so se zjutraj zbrali po vseh sedmih krajevnih skupnostih, kjer so jim poleg navodil o poteku akcije ustrezne pripomočke za delo, rokavice in vreče za smeti razdelili predsedniki KS. V Vidmu pred občinsko zgradbo je osnovnošolce, njihove starše in nekatere učitelje že zjutraj pozdravil videmski župan Branko Marinič, v Leskovcu se je občanom na čistilni akciji pridružil podžupan Matjaž Klasinc. Povsod na terenu pa je bilo danes dobro vzdušje in delo tudi ob pomoči stabilnega vremena uspešno opravljeno.

Najmlajše udeležence čistilne akcije je v Vidmu pozdravil tudi župan Branko Marinič; foto: TM

Zbrali preko 100 m3 odpadkov

Po doslej zbranih podatkih, ki nam jih je sporočil videmski župan Marinič, se je čistilne akcije udeležilo kar 967 občank in občanov, mnogo več kot prejšnja leta, kar je vredno vse pohvale. Sicer pa so občani na terenu pobirali smeti, marsikje naleteli na tudi kak večji kup odpadkov, na območju Zg. Pristave v KS Dolena pa so se občani lotili tudi konkretne sanacije enega od odkritih divjih odlagališč.

Z vrečami po Pobrežju; foto: TM

Občina je poskrbela za postavitev kontejnerja, v katerega so danes z divjega odlagališča spravili kar 7 m3 odpadkov, je povedal Marinič in dodal, da pa so po doslej zbranih podatkih nabrali kar 100 m3 odpadkov, bolj natančne podatke pa bodo v občini imeli že v ponedeljek.

Občani videmske občine so se lotili konkretne sanacije enega od odkritih divjih odlagališč; foto: arhiv Peter Palijan

Marinič je prepričan, da so na dobri poti, da prihodnjim rodovom ohranijo čisto in lepo naravo, da pa bodo morali v občini še delati na osveščanju občanov, da bodo ti že doma pravilno ločevali in odlagali odpadke.

Foto: TM