Trgatev modre kavčine pri Sveti Ani v Halozah

haloze, sv. ana, vinarji, trgatev, potomka, modra_kavčina

51 grozdov in dobrih 27 kg

V Halozah, pri Sv. Ani v občini Cirkulane so minulo nedeljo dočakali trgatev modre kavčine – potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta. Trta je dobro obrodila, kljub letošnji pozebi in toči, je povedal skrbnik trte Zvonko Arnečič, pridelek pa je lepo dozorel in po prvih napovedih haloških vinarjev se obeta odličen letnik.

Po haloških gričih se je razlegala pesem Mladih veseljakov in slišal se je glas harmonike Nejca Kralja, na tradicionalni jesenski dogodek pa sta tudi letos povabila občina Cirkulane in Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze (DVSH). Pri cerkvici Sv. Ane v Velikem Vrhu se je zbralo lepo število beračev in ljubiteljev vinske kapljice. Nekateri vinogradniki, ki so ponosni lastniki cepiča modre kavčine, so s seboj prinesli še najlepše grozde, ki so jih pozneje skrbno stehtali, pri Sv. Ani pa so imeli priložnost potrgati letošnji pridelek potomke.

Županu občine Cirkulane in gospodarju trte Janezu Jurgecu in predsedniku DVSH Ediju Hojniku je pripadla čast, da sta odrezala prve grozde modre kavčine in preverila kako sladki so, potem pa so jima sledili tudi ostali vinogradniki, člani društva in prav posebni gostje iz Senegala.

Prvi grozd sta na potomki odrezala župan Cirkulan Janez Jurgec (desno) in pred. DVSH Edi Hojnik (drugi z desne), pri tem svečanem dogodku pa sta se jima pridružila še gosta iz Senegala. Foto: TM

Najtežji grozd modre kavčine pridelala Olga in Milan Kolednik

Ko so pridelek potrgali je sledilo tehtanje in vesela je bila novica, so letos pridelali 51 grozdov modre kavčine , ki so skupaj tehtali 27,4 kg. V primerjavi lani, ko so nabrali 61 grozdov, je bila teža kar enaka.

Najprej natančno tehtanje …

Nagradili so tudi tiste, ki so k Sv. Ani prinesli svoje najlepše in najlepše grozde modre kavčine in v ospredju so bili Ema Potočnik z 735 grami, Alojz Ličen z 808 grami in zmagovalca Olga in Milan Kolednik z grozdom, ki je tehtal kar 850 gramov. Po tehtanju je prišlo na vrsto še mletje grozdja, berači pa so med tem pobrali in poskusili še sladko grozdje v učnem vinogradu, kjer rastejo nekatere stare, dobre sorte. Tudi za klopotec so poskrbeli in ga letos sneli nekoliko prej kot lani, da jih ob Martinovem spet ne bi kdo presenetil in jim odtujil klopotec. Trgatev pri Sv. Ani je torej uspešno zaključena, vino varno spravljeno v kleti in ob Martinovem ga bodo haloških vinarji s ponosom že ponudili ljubiteljem vinske kapljice.

Župan Jurgec čestital Olgi Kolednik za najtežji grozd modre kavčine. Foto: TM
Vsak s svojim najlepšim grozdom …

TM