Ta teden poteka preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah

Med 16. in 22. aprilom poteka vseevropska akcija Hitrost, v kateri sodelujemo tudi slovenski policisti. Danes lahko vozniki med 6. in 18. uro na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji pričakujejo nadzor hitrosti.

Namen akcije je umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšamo tudi možnost nastanka prometnih nesreč in težo njihovih posledic.

Foto: policija.si

Vseevropska akcija Hitrost se bo še posebej izstopala v sredo, 18. aprila, ko bo tako kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji. Danes med 6. in 18. uro bodo na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji policisti izvajali nadzor hitrosti. Na prehitre voznike, ki ogrožajo varnost prometnih udeležencev, bo prežalo več kot 200 policistov.

Z aktivnostmi, ki so namenjene umirjanju hitrosti, želijo okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti in vožnjo vselej prilagoditi razmeram na cestah. Z nadzorom želijo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu, poudarjajo na Policiji.

Z maratonom nadzora hitrosti želijo spreminjati vozniške navade
Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli četrto leto zapored in izkušnje iz preteklih leta kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev. Podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad.
Preverite, na katerih lokacijah bodo merili hitrost. Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja!
Seznam krajev in časov, kjer bodo preverjali hitrost voznikov, je na tej povezavi: https://www.policija.si/apps/lokacije_meritev/
Vir: www.policija.si