Sveti večer

Le še nekaj ur nas loči do svetega ali božičnega večera, ki se v katoliških in protestantskih državah zaključi s slovesno polnočno mašo; po njej pride božič, sveti dan.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov; foto: TM
Po običaju se na sveti večer pri nas in večjem delu sveta okrašuje božično drevo, prav tako pa se zvečer prirejajo slavne večerje v krogu celotne družine. Tudi obdarovanje z darili je po običaju na sveti večer po ali pred božično večerjo.

Nocoj, na predvečer božiča, ko kristjani pričakujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah potekale polnočnice. Mnogi na sveti večer pred polnočnicami postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce. Središče jaslic je božja družina z Jožefom, Marijo in Jezusom, ki jih spremljajo različne živali. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva.

Mnogi na sveti večer pred polnočnicami postavijo jaslice; foto: TM

Slovenski škofje vernikom namenijo posebne poslanice

Škofje katoliške in evangeličanske cerkve vernikom pred božičem namenijo tudi posebne poslanice. Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v letošnji poslanici vsem, ki praznujejo božič, zaželel, da bi ob prazniku začutili božjo ljubezen in veselje do življenja, posebej tisti, ki božič praznujejo kot družinski praznik. “Vzemite si čas drug za drugega: starši za otroke, otroci za starše in stare starše ter vsi za sorodnike,” je pozval. Po besedah Cvikla je božič vabilo, “da odpremo svoja srca Bogu in ljudem okoli sebe, še posebej ubogim, bolnim in osamljenim”.
Foto: TM, vir: STA