Ministrica za šolstvo Simona Kustec je že včeraj napovedala, da se bodo šole odprle 18.5.2020. V šolo se bi naj vračali postopoma. Najprej prvi trije razredi in zaključni letniki srednjih šol in kasneje 9. razredi osnovnih šol. Ostali učenci naj bi zaključili letošnje šolsko leto na daljavo.

 

Danes je na Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino izjavila da bodo z 18.5. postopoma reaktivirali določene izobraževalne programe.

Jelko Kacin je na tiskovni konferenci dejal, da se bodo ti ukrepi dejansko sprostila v kolikor bo epidemiološko stanje takšno, da ne bo ogrožalo zdravja vseh vključenih v izobraževalni proces.

Kacin o odprtju šol
Kacin o odprtju šol. Foto: Twitter

Priprave na varno vrnitev v šolske klopi

Ministrica je dejala, da bodo izobraževalnim ustanovam poslali natančna navodila kako postopati pri odprtju šol za zagotavljanje ustreznih pogojev za varno vključitev učencev v šolski proces

Jeseni bodo spremembe učnega procesa

Ministrica je izjavila, da imajo samo tri meseca časa, da uvedejo ustrezne ukrepe za varno vključitev vseh učencev, dijakov in študentov v učne procese. Obeta se veliko sprememb in malo časa je na voljo za njihovo umestitev učni sistem.

Ukrepi ministrstva za šolstvo

S pomočjo donatorjev so doslej zbrali preko 1.300 računalniških naprav in 950 modemov, z več kot 4000 računalniki pa so na pomoč priskočile tudi šole po vsej državi. S projektom aktivno nadaljujejo in se odzivajo na evidentirane potrebe. Podatke o učencih in dijakih, ki potrebujejo digitalno opremo, šole sporočajo območnim enotam Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, kjer sprejemajo tako materialne donacije kot finančna sredstva, ki omogočajo nakup računalniške opreme.

RTV s programom pomaga maturantom in učencem 5. razreda OŠ

Ministrstvo skupaj z RTV Slovenija in Zavodom RS za šolstvo sodeluje tudi pri oblikovanju posebnega programa za učence do 5. razreda osnovne šole, kjer se prepletajo izobraževalne, informativne in razvedrilne vsebine, povezane z učnim načrtom. Osrednji del prizadevanj je usmerjen v zagotavljanje dnevne informativno-izobraževalne oddaje IZOdrom. Poleg tega je zaživel tudi poseben spletni portal otroškega programa https://www.rtvslo.si/tv/otroski/izodrom, kjer so zbrani posamezni prispevki oddaje, ki so lahko v podporo delu učiteljev pri izobraževanju na daljavo.

Za pomoč maturantkam in maturantom pri pripravi na esej iz slovenščine, je Televizija Slovenija v svoj program umestila tudi Cankarjeva dela, načrtuje tudi uvrstitev filma Gospodar muh kot podporo dijakom pisanju maturitetnega eseja iz angleščine. Dnevno so v program RTV umeščajo izobraževalne vsebine za različne generacije učečih, ki so tudi dostopne v arhivu RTV.

Program RTV vidijo kot eno pomembnih podpor procesom učenja, ki je v pomoč učiteljem in učencem, obenem pa je pomembno dejstvo tudi to, da je dosegljiv ne glede na obstoj povezav z internetom, dosega tako rekoč vse domove.

Več informacij o ukrepih ministrstva je TUKAJ.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR