Srečanje gasilskih veteranov s Ptujskega

gasilstvo, veterani, srečanje, ogz-ptuj, cirkulane

Preko 180 starejših gasilk in gasilcev  včeraj v Cirkulanah

Občina Cirkulane in tamkajšnje gasilsko društvo sta bila minulo soboto gostitelja že 21. srečanja gasilskih veteranov Območne gasilske zveze (OGZ) Ptuj, ki je posvečeno tudi mesecu varstva pred požari. V OGZ Ptuj imajo trenutno okrog 400 gasilskih veteranov in veterank, skoraj polovica pa jih je bila včeraj na tradicionalnem srečanju v Halozah.

V kulturnem utrinku so se starejšim gasilcem predstavili učenci OŠ Cirkulane – Zavrč. Foto: TM

Udeležence srečanja iz gasilskih društev občin Hajdina, Markovci, Cirkulane in Zavrč ter Mestne občine Ptuj so s kulturnimi utrinki prijetno presenetili  učenci OŠ Cirkulane – Zavrč, mnogo izbranih besed zahvale pa so jim v nagovorih posvetili govorci, ki so se strinjali, da je v naši družbi še kako pomemben pozitiven pomen delovanja gasilskih veteranov, saj so dali pomemben prispevek h gasilstvu na Slovenskem.

Pozdravni nagovor predsednika OGZ Ptuj Marjana Megliča.

Srečanje so starejši gasilci izkoristili kot enkratno priložnost za obujanje spominov na najlepša leta življenja, ki so jih z velikim veseljem in srčnostjo preživeli v gasilskih vrstah. Še danes imajo s svojimi izkušnjami in znanjem posebno mesto v gasilski organizaciji. Za izjemne izkušnje, ki so jih prenesli na mlajšo gasilsko generacijo, pa tudi za njihovo veliko pripadnost gasilstvu, so se jim na srečanju zahvalili predsednik OGZ Ptuj Marjan Meglič, odgovoren za veterane v območni zvezi Dušan Ber in član UO GZS, predsednik sveta podravske regije mag. Janez Merc. Slednji je poudaril, da ima sedanja generacija gasilcev veliko obvezo, da ohranja spoštovanje do gasilskih veteranov, ki so veliko dali gasilstvu in ob tem »jemali« svojim družinam, hkrati pa omenil, da je še kako pomembno, da starejši gasilci svoje bogate izkušnje prenašajo v gasilske vrste.

Jože Smole, predsednik sveta veteranov GZS.

Srečanja gasilskih veteranov na Ptujskem se je udeležil tudi Jože Smole, predsednik sveta veteranov Gasilske zveze Slovenije, ki je dejal, da je ta generacija gasilskih veteranov živela v času, ko je bilo težko za gasilska društva, zato so toliko bolj vredni spoštovanja svojih stanovskih kolegov in okolja, v katerem sobivajo. PGD Cirkulane, ki je letos obeležilo 75-letnico delovanja, je na srečanju predstavil predsednik Anton Kokot.

Utrinki s srečanja starejših gasilcev OGZ Ptuj.
Gostje v dobri družbi …

TM