Sprejet je bil PKP6! Kakšne novosti prinaša?

Ukrepi vlade
Ukrepi se postopoma sproščajo. Foto: Pixabay

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma tako imenovani šesti protikoronski paket (#PKP6), ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19, je bil na 49. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije sprejet z 51 glasovi za in 11 proti.

Velik kup paketov bankovcev za dvesto evrov.

Glavni cilj je omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni COVID-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva.

S #PKP6 se podaljšuje ukrep čakanja na delo, s spremembo, da lahko podjetja dobijo 100 odstotno nadomestilo v primeru, da je skupni znesek omejen na 800.000 evrov. “Podjetja se bodo odločila na podlagi izračuna, kar pomeni, da manjša, mikro podjetja, ki načrtujejo, da ne bodo presegla skupnega zneska 800.000 evrov, se bodo verjetno odločila za 100 odstotni nadomestilo,” je uvodoma pojasnil minister Andrej Šircelj.

S #PKP6 se uveljavlja tudi nadomestila za fiksne stroške. Ob tem je minister izpostavil, da bodo do povračila upravičeni vsi, ki jim bo promet v zadnjem četrtletju leta 2020, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019, upadel za vsaj 30 odstotkov.

V nadaljevanju je minister poudaril, da so ukrepi namenjeni temu, da se podjetja obdržijo na trgu in, da po koncu krize čim prej ponovno pričnejo aktivno delovat.

Zakon prinaša pomoč gospodarstvu in izboljšuje položaj širšega kroga upravičencev, med drugim tudi na področju socialnega varstva. Starši so opravičeni plačila v javnih in zasebnih vrtcih od 26. oktobra 2020 dalje, če otrok ne obiskuje vrtca, prav tako študentom ne bo treba plačati bivanja v študentskih domovih, če so ti zaradi epidemije zaprti. Minister je ob tem izpostavil, da bo vlada med šolanjem na daljavo financirala topel obrok za učence in dijake iz socialno ogroženih družin, do tretjega dohodninskega razreda in, da #PKP6 prinaša tudi informacijsko-komunikacijsko tehnologijo za izobraževanje na daljavo.

MR