Soglasje vlade za gradnjo ptujskega urgentnega centra

Vlada se je na četrtkovi pozitivno opredelila do predloga Ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in odobrila izvedbo investicije Urgentni center Ptuj.

Nekateri poslanci DZ so pospešili gradnjo urgentnega centra Ptuj Foto: ČG

V ptujski občini so pojasnili, da se je vrednost projekta Urgentni center Ptuj v teku priprave potrebne dokumentacije za začetek gradnje od leta 2015 do 2017 spreminjala, zato je bilo potrebno v proračunu zagotavljati spremenjene zneske.

Prva vrednost investicije je bila dobrih 2,4 milijona evrov. Po spremembi ocene vrednosti investicije, dinamike in virov financiranja in novelaciji št. 2 investicijskega programa v letu 2017, pa je vrednost naložbe skoraj 3,4 milijona evrov.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zbrane podatke o projektu, obrazložitve za spremembo veljavnega razvojnega načrta programov (NRP) 2018–2021 podala Ministrstvu za finance. To na prejeti predlog po preverbi finančnih in drugih formalnih podatkov ni imelo pripomb. Mnenje Ministrstva za finance je bila dovolj dobra podlaga za nedavni sprejem sklepa vlade, so sporočili iz ptujske občine.

Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je po odločitvi vlade povedal: »Tako mi na Mestni občini Ptuj, župani drugih občin Spodnjega Podravja in vodstvo Splošne bolnišnice Ptuj smo si v preteklih dveh letih in pol intenzivno prizadevali za začetek gradnje Urgentnega centra Ptuj. Angažirali so se tudi številni gospodarstveniki kakor tudi politični predstavniki Spodnjega Podravja na državni ravni.«

 

Investicija vredna skoraj 3,4 milijona evrov

18 občin Spodnjega Podravje je s konzorcijskim dogovorom za novi urgentni center zagotovilo dobrih 300.000 evrov. Približno 320.000 evrov znašajo donacije iz gospodarstva. Ptujska bolnišnica bo po finančnem planu zagotovila dobrih 229 tisoč evrov, preostali del pa bo financiralo Ministrstvo za zdravje, in sicer 2.549.124,23 EUR za upravičene stroške
TM, MO Ptuj, foto: Črtomir Goznik