Slovenska medijska svoboda v primežu: Dr. Milan Zver izpostavlja grobe kršitve pod vodstvom Roberta Goloba

Dr. Milan Zver, foto: SDS

V luči nedavnih dogajanj na RTV Slovenija je evropski poslanec dr. Milan Zver, skupaj s ključnimi akterji iz Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev, izrazil globoko zaskrbljenost nad stanjem svobode medijev v Sloveniji. V pismu, naslovljenem na Svet Evrope in različna novinarska združenja, Zver in sodelavci opozarjajo na “grobo kršenje medijske svobode in svobode govora” pod sedanjo vlado Roberta Goloba, za kar krivijo tudi vpliv skrajno leve stranke Levica.

 

Poudarjajo, da so na RTV Slovenija priče brezprecedenčnim kadrovskim čistkam in politični podreditvi, kar po njihovem mnenju predstavlja resno grožnjo demokratičnim standardom in medijski pluralnosti v državi. “Situacija zahteva takojšnjo mednarodno pozornost in ukrepanje,” navajajo v pismu.

 

V tem kontekstu je potrebno izppstaviti vlogo stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše kot ključnih zagovornikov svobode medijev in govora. SDS se predstavlja kot branik proti političnim pritiskom na medije in si prizadeva za vzpostavitev okolja, kjer je zagotovljena medijska neodvisnost.

 

Zver in njegovi sodelavci opozarjajo na potrebo po večji mednarodni podpori za boj proti temu, kar opisujejo kot “avtoritarni zdrs” sedanje slovenske vlade. Poudarjajo, da je medijska svoboda temeljni steber demokracije in da je treba vsakršno kršitev te svobode obravnavati z vso resnostjo.

 

Pismo v slovenskem in angleškem jeziku je del prizadevanj za osveščanje mednarodne skupnosti o razmerah v Sloveniji in za iskanje podpore v boju za ohranitev medijske svobode.

MR