Slovenija na pragu 14. vlade

Sinoči se je zaključil tritedenski pogajalski proces za sestavo nove slovenske vlade. Organi strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč podprli oblikovanje koalicije za že 14. slovensko vlado in tretjo pod vodstvom Janeza Janše.

Predsednik republike Borut Pahor je mandatarstvo podelil predsedniku SDS Janezu Janši. Foto: arhiv SDS
Predsednik republike Borut Pahor je danes v Državni zbor vložil predlog kandidature predsednika SDS Janeza Janše za predsednika vlade. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.

Po zadnjem krogu posvetovanj s predsedniki strank, ki ga je predsednik Borut Pahor opravil v torek, so sodelovanje v koalicije potrdili organi SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a. Ker so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, je Pahor ocenil, da se Janezu Janši obeta dovolj glasov za izvolitev.

DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden

Predlog je že vložen v DZ, volitve predsednika vlade pa se v skladu s poslovnikom DZ-ja opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.

Predsednik SDS Janez Janša je ponovno poudaril, da je pogodba, ki je bila včeraj podpisana, »pogodba štirih suverenih strank, štirih koalicijskih partnerjev, ki smo različni. Vsaka stranka ima svoj program, določene drugačne prioritete, od teh, ki so skupne in zapisane v koalicijsko pogodbo.«

Dolgoletni predsednik SDS Janez Janša je na pragu tretjega premierskega mandata. Foto: arhiv SDS

Predsednik sveta SDS Anže Logar je po pogajanjih med drugim povedal: “Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,” je dejal Anže Logar in se ob tem zahvalil vsem, “ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije”.

Sicer pa naj bi po dogovoru med koalicijskimi partnerji SDS pripadlo 5 ministrov in dva resorja brez listnice (za kohezijo ter Slovence po svetu in v zamejstvu), SMC naj bi prevzela 4 ministrstva, NSi 3 in DeSUS 2.

V javnosti se je že pojavil seznam imen kandidatov za ministre, sicer pa bodo člani vlade vsi predsedniki strank nove koalicije, ostala imena še niso potrjena. Matej Tonin (NSi) naj bi prevzel ministrstvo za obrambo, Zdravko Počivalšek (SMC) naj bi ostal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleksandra Pivec (DeSUS) pa ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V programu nove vlade uvedba naborništva, učinkovito varovanje meje in dvig povprečnin občinam

Partnerice so predlog pogodbe sicer parafirale že v ponedeljek. Dokument med drugim na 13 straneh določa način delovanja koalicije, usklajevanja partneric in navaja tudi že nekatere ukrepe po resorjih. Na Twitterju je poudarke iz koalicijske pogodbe objavil tudi Janez Janša, predsednik SDS. Koalicijska pogodba med drugim napoveduje postopno uvedbo naborništva, dvig sredstev za občine, učinkovito varovanje državne meje, uvedbo univerzalnega otroškega dodatka, …

Foto, vir: STA, SDS