Slovenija je dobila novega mandatarja. Kdaj lahko pričakujemo novo operativno vlado?

Na današnji 16. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije je bil z 52 glasovi poslank in poslancev za mandatarja potrjen Janez Janša.

Oddanih je bilo 84 glasovnic, proti je glasovalo 31 poslank in poslancev. Z izvolitvijo Janezu Janši preneha mandat poslanca, Državni zbor pa Državno volilno komisijo pozove k temu, da uredi vse potrebno za nastop mandata nadomestnega poslanca. Glede na rezultate volitev 2018 bo nadomestni poslanec Janez Moškrič iz Ljubljane.

Kot že napovedano je z mesta predsednika Državnega zbora RS danes odstopil predsednik stranke SD mag. Dejan Židan, kar pomeni, da lahko v kratkem pričakujemo glasovanje o novem predsedniku Državnega zbora, ki predstavlja v protokolarnem smislu drugo najpomembnejšo osebo v državi, takoj za predsednikom republike. Neuradno, naj bi nov predsednik Državnega zbora prihajal iz vrst SMC.

Sedaj sledi štirinajstdnevno obdobje v katerem mora pravkar potrjeni mandatar predložiti seznam ministrov, katere nato čakajo zaslišanja na odborih Državnega zbora. Sledi glasovanje o kandidatih za ministre.

Novo vlado bi tako v najboljšem primeru dobili že sredi marca ali najkasneje v aprilu.