Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je na Otočcu srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. Osrednja tema pogovorov obeh predsednikov vlad je bila povezana z bolj usklajenim bojem proti bolezni COVID-19 in o zajezitvi širitve koronavirusa.

 

“Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili za tesno sodelovanje na področju zajezitve širjenja koronavirusa,” je izjavil premier Janez Janša

Premier Janez Janša je v skupni izjavi za medije po srečanju dejal, da se zahvaljuje hrvaškemu kolegu za hiter odziv na vabilo, ki je prišlo s slovenske strani.

“Uvodoma želim izkoristiti priložnost in predsedniku Plenkoviću čestitati za zmago na nedavnih volitvah in za to, da je Hrvaška vstopila v mehanizem za prevzem evra in da bomo tudi na Hrvaškem v kratkem lahko plačevali v evrski valuti,” je uvodoma povedal Janez Janša.

O ukrepih za zajezitev epidemije!

Nato je izpostavil, da je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji v obeh državah in razpravi o ukrepih, ki so že bili sprejeti tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in o ukrepih, ki še bodo sprejeti zato, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno tudi v času turistične sezone.

Vsakodnevne koordinacije obeh držav!

“Epidemiološki strokovnjaki obeh držav so že doslej sproti izmenjavali informacije, danes pa smo sprejeli dogovor o vsakodnevnih stikih, ker lahko v tej situaciji in tem času zgolj koordinirane akcije rodijo sadove,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je še dejal, da je bilo na današnjem srečanju dogovorjeno, da se bodo predstavniki slovenske in hrvaške vlade še srečali, če bo to potrebno.

Tudi na Hrvaškem uvajajo aplikacijo za sledenje okužb!

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Republika Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije konkretne ukrepe, prav tako so  tudi oni pripravljajo aplikacijo za sledenje okužbam, kar je eden ključnih momentov, ki lahko omogoči ljudem kolikor toliko normalno opravljanje delovnih obveznosti in tudi dopustov. Ena dobrih vesti glede izmenjave podatkov ta, da imata obe državi podobne informacije in podobne izkušnje o tem, kaj je najbolj nevarno okolje za širjenje okužbe “in v to bazična turistična dejavnost ne spada.

Ali bo prišlo do skupne aplikacije za sledenje COVID-19?

Na vprašanje o delovanju nočnih lokalov in morebitni skupni aplikaciji za sledenje okužbam obeh držav, pa je premier Janez Janša dejal, da je, kar se nočnih lokalov tiče, tudi Slovenija “v rumenem, zato sta slovenska vlada in ministrstvo za zdravje tudi že sprejela vrsto ukrepov.”

“Tudi Hrvaška je sprejela nekatere podobne ukrepe, nekatere je najavila, vseeno pa upam, da bo kmalu celotna Evropa imela neko aplikacijo, ki jo potrebujemo, vse dokler ne bomo imeli cepiva ali zdravila za koronovirus,” je zaključil predsednik slovenske vlade.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR