Slovenci danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990 danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Na današnji dan pred 29 leti so razglasili rezultate plebiscita, ki se ga je 23. decembra 1990 udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev v Sloveniji. Odgovarjali so na vprašanje: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« Za je glasovalo 1.289.369 ljudi oziroma 95 odstotkov tistih, ki so se referenduma udeležili, kar je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Plebiscit o samostojnosti
Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri na dan plebiscita, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Praznik se je do septembra leta 2005 imenoval dan samostojnosti, s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih pa so ga dopolnili z »in enotnosti«, saj naj bi na ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Foto: Delo

Praznično po državi, slovesno tudi na Ptuju in v Ormožu

Osrednja državna slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti je že bila konec minulega tedna, prav tako tudi osrednja slovesnosti na Ptuju. Mestna občina Ptuj je v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj pripravila v nedeljo, 22. decembra, osrednjo slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. V kulturnem programu je nastopil Pihalni orkester Ptuj pod vodstvom Fredija Simoniča. Glasbeni gostji sta bili Nina Horvat in Kaja Maroh.

Utrinek z osrednje slovesnosti na Ptuju; foto: PeTV

V Ormožu je bila 16. decembra prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti in 9. obletnici Združenja VSO. Slavnostni govornik je bil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, zbrane pa sta nagovorila tudi Aleš Hojs, predsednik združenja VSO in župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti in 9. obletnici Združenja VSO je v Ormožu zbrane nagovoril župan Danijel Vrbnjak. Foto: SDS

Ob državnem prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti pa so v Ormožu, v Beli dvorani Grajske pristave, v ponedeljek, 23. decembra, pripravili še osrednjo občinsko svečanost.

Foto: MO Ptuj, PeTv, SDS