Slavnostna podelitev jubilejnih plaket obrtnikom in podjetnikom s Ptujskega

Za obrtnike, obrtnice, podjetnike in podjetnice, člane Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Ptuj, je bil minuli konec tedna znova slavnostno obarvan. Na tradicionalnem 44. obrtniškem plesu v Panu v Kidričevem so jubilantom preteklega leta podelili jubilejne plakete in se jim zahvalili za njihovo vztrajnost in izjemno predanost delu.

Prejemniki plaket za 45 let v obrti (Ašenbrener, Furman in Hanželič) s podeljevalcema, predsednikom OOZ Ptuj Milanom Majerjem in direktorjem OOZ Ptuj mag. Borisom Repičem. Foto Langerholc
Ptujska območna obrtno-podjetniška zbornica se lahko pohvali s kar 102 jubilantoma, toliko obrtnikom in podjetnikov, članov zbornice je namreč v minulem letu dopolnilo 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 in 50 let dela v obrti. 
Priznanja in plakete za dolgoletno vztrajnost, odličnost in uspešno delo. Foto Langerholc

Ptujska obrtniška zbornica, ki uspešno deluje že od leta 1971, na vsakoletnem slavnostnem dogodku obrtnikom in podjetnikom podeli jubilejne plakete in priznanja za dolgoletno vztrajnost, odličnost in uspešno delo. Na podelitvi jubilejnih priznanj in plaket je predsednik OOZ Ptuj Milan Majer, ki so mu na lanskih volitvah v območni zbornici zaupali nov mandat, povedal, da dobro sodelovanje z obrtniki in podjetniki želi zbornica še nadgraditi, da bodo skupaj še izboljšali njihov položaj, tako v lokalnem okolju kot v celi Sloveniji.

Milan Majer, predsednik OOZ Ptuj: “Nagrajenci so s svojimi dosežki zgled vsem tistim, ki šele stopajo na njihovo pot.« Foto Langerholc

Potreben je ustrezen odziv gospodarstva, obrti in prav tako politike

»Naloga naše stanovske organizacije je, da bo glas obrtnikov in malih podjetnikov tudi slišan,« je povedal Milan Majer in dodal, da se v stanovski organizaciji zavedajo, da so pred njimi drugačne gospodarske razmere, v primerjavi zadnjimi leti.

»Več kazalnikov kaže, da smo dosegli vrh gospodarske rasti; pričakuje se njeno umirjanje. V mednarodnem gospodarskem okolju so prisotna številna tveganja, od mednarodne trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, do možnega izstopa Velike Britanije iz EU, brez dogovora. Posledično to pomeni zmanjševanje izvoza, ki je bil v preteklem letu največji generator gospodarske rasti v Sloveniji. Napoved gospodarske rasti za leto 2019 je opazno nižja od lanske. Poudariti je tudi treba, da sedanja rekordno majhna brezposelnost in velika zaposlenost, ni nujno trajna pridobitev. Vse to zahteva ustrezen odziv gospodarstva, obrti in prav tako politike,« je še dodal Majer.

Obrtno-podjetniška zbornica (OZ) Sloveniji letos praznuje 50 let, prav toliko let pa skrbijo za izobraževanje, svetovanje in zastopajo interese obrtnikov ter podjetnikov, pred vlado, državo, si prizadevajo za sprejem primerne zakonodaje, da bodo lahko razvijali svoja podjetja, zaposlovali, uspešno poslovali in da bodo zaposleni pri njih imeli dostojne plače.

Zbornica si je v minulem letu pridobila še več zaupanja obrtnikov in podjetnikov, pridružilo se ji tisoč novih članov, vodstvo zbornice pa je bilo uspešno tudi v prizadevanja za boljšo zakonodajo na področju podjetništva in obrti, kar ostaja prioriteta zbornice tudi v prihodnje. V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je tokratnim nagrajencem, obrtnikom in podjetnikom s Ptujskega čestital predsednik Branko Meh, skupaj z direktorjem OZ Slovenije Danijelom Lampergerjem, ki se je prav tako udeležil slovesnosti.

Branko Meh, predsednik OOZ Slovenije; foto Langerholc

»Še vedno so odprti regresni zahtevki, nedokončana zgodba so tudi poklicne bolezni,« pravi predsednik OZ Slovenije

„V OZ Sloveniji smo za to, da se zniža bruto plača in za to znižanje poveča plača zaposlenim. Poročilo OECD navaja, da imamo v Sloveniji najbolj obremenjene plače v EU. Še vedno so odprti regresni zahtevki, nedokončana zgodba so tudi poklicne bolezni. Prejšnja vlada nam je želela s pravilnikom naprtiti tudi vse bolezni, ki jih lahko dobimo tudi zunaj delovnega časa. Temu smo se ostro uprli, ta pravilnik tako še danes ni sprejet.

Lani smo začeli z vajeniškim sistemom. Letos se je vpisalo 141 dijakov, kar je glede na pomanjkanje delovne sile izredno malo. Skupaj z ministrstvom za izobraževanje, ministrstvom za delo, gospodarsko zbornico, se moramo dogovoriti za takšen izobraževalni sistem, kot ga imajo v Nemčiji in Avstriji,“ je poudaril Branko Meh in dodal, da če jim bo vlada prisluhnila, bo tudi bolje za slovensko gospodarstvo in zaupanje v obrtno-zbornični sistem je tukaj ključnega pomena.

Jubilanti v obrti 30, 35 in 45 let

Jubilejne plakete za 30 let obrti so prejeli podjetniki in podjetja: Majda Gornik, Optika prizma s Ptuja, Slikopleskarstvo, fasaderstvo, zaključna dela v gradbeništvu, Lozinšek iz Drstelje, Marijan Stajnko, Gumarstvo, z Drstelje v občini Destrnik, in Mesnine Štajerske, Spodnji Gaj pri Pragerskem.

Podelitev jubilejnih plaket za 30 let obrti; foto Langerholc

Jubilejno plaketo za 35 let obrti sta prejela Minka Kodrič, Tekstilni izdelki s Ptuja, in Žiher d.o.o. iz Moškanjcev.

Podelitev jubilejnih plaket za 35 let obrti; foto Langerholc

Za 45 let obrti pa so jubilejne plakete izročili Otu Ašenbrenerju s Ptuja, ki ima že vrsto let knjigoveznico in se ukvarja z domačo ter umetnostno obrtjo, Petru Furmanu in Avtohiši Furman s Ptuja ter Kovinarstvu Hanželič iz Nove vasi pri Markovcih.
Foto: Langerholc