SDS opozarja na težave pri izvedbi volitev v Sloveniji

Na zadnji seji sveta stranke SDS, ki jo je vodil Zvonko Černač, je stranka potrdila resolucijo, v kateri izraža zaskrbljenost zaradi domnevnih nepravilnosti pri izvedbi volilnih procesov v Sloveniji. Med glavnimi očitki so ukinjanje volišč, kar naj bi najbolj prizadelo podeželska območja, posebej v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, kjer je bilo ukinjenih kar 28 od 69 volišč. To je po mnenju SDS vplivalo na upad volilne udeležbe in potencialno izkrivilo volilne rezultate.

 

Stranka navaja, da pomanjkljivosti ne zajemajo le lokalne ravni, ampak tudi širši nacionalni okvir, vključno s predčasnim glasovanjem in varovanjem glasovnic. Poudarjajo, da je predčasno glasovanje oteženo, še posebej v Ljubljani, kjer je organizirano centralizirano, kar otežuje dostop do glasovanja starejšim in gibalno oviranim osebam.

SDS izraža skrb nad sistemom štetja glasov in nadzora nad volilnim postopkom, ter zahteva večjo transparentnost in zunanje nadzore. Zahtevajo tudi revizijo računalniškega sistema, ki se uporablja za beleženje in štetje glasov, ter javno objavo lastništva in upravljanja tega sistema.

Poleg tega so poslanci SDS v državnem zboru in Evropskem parlamentu napovedali, da bodo te težave in zahteve naslovili na pristojne domače in mednarodne organe, vključno s Parlamentarno skupščino Sveta Evrope in institucijami EU, s ciljem zagotoviti pravičnost in transparentnost volilnih postopkov v Sloveniji.

MR