Samo še danes možno predčasno glasovanje na referendumu o drugem tiru

drugi_tir, referendum, predčasno_glasovanje

fast moving train

Predčasno glasovanje na sedežih okrajnih volilnih komisij

O gradnji drugega tira bomo torej Slovenci odločali na nedeljskem referendumu. Včeraj se je tudi iztekel rok, do katerega so volivci, ki želijo glasovati na volišču, ki je dostopno invalidom, svojo namero lahko sporočili okrajni volilni komisiji, enako velja tudi za tiste volivce, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča ter želijo glasovati na volišču v drugem okraju.

Še danes med 7. in 19. uro pa je možno predčasno glasovati na posebnih voliščih, na sedežih okrajnih volilnih komisij. Predčasno glasovanje v 8. volilni enoti: Lendava, Ormož, Ljutomer, Murska Sobota, Gornja Radgona, Lenart, Pesnica pri Mariboru, Ptuj.

Volivci se lahko udeležijo predčasnega glasovanja, tudi če še niso prejeli obvestila o volišču, svojo istovetnost pa morajo v vsakem primeru izkazati z osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Predčasno glasovanje poteka enako, kot bo na dan referenduma, volivci obkrožijo za ali proti.

Vprašanje, ki ga bodo dobili volivci, se glasi: »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, ki ga je sprejel državni zbor 8. maja 2017?« Zakon bo zavrnjen v primeru, če bo proti njemu glasovala več kot polovica volilnih upravičencev, ko se bo referenduma udeležilo več kot 40 odstotkov vseh volivcev. Število volilnih upravičencev je bilo 8. septembra 1.713.533.  Torej, zdaj so na potezi volivci, ki bodo odločili ali dejansko potrebujemo pregrešno drag drugi tir železniške proge Divača – Koper.

TM, foto:iStock