S superračunalnikom proti COVID-19

Superračunalnik Vega v boju zoper COVID-19

Preizkusno obdobje delovanja slovenskega najzmogljivejšega superračunalnika Vega so na Institutu informacijskih znanosti skupaj v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan pod okriljem konzorcija SLING izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za COVID-19. O izrednem doprinosu sistema HPC Vega v tem obdobju je bilo govora tudi v mednarodnem laboratoriju CERN.

V preizkusnem, pripravljalnem obdobju je superračunalnik Vega, uradno predan v uporabo 20. aprila nudil računske zmogljivosti ambiciozni pobudi COVID Moonshot za pospešitev razvoja protivirusnega zdravila COVID.

Pomoč je bila realizirana preko projekta porazdeljenega računalništva Folding@Home, kjer se računske kapacitete uporabljajo za simulacijo dinamike beljakovin, vključno s postopkom zlaganja beljakovin in gibanjem beljakovin, vpletenih v različne bolezni.

»Računalniško moč osredotočamo na SARS-CoV-2 in človeške beljakovine s katerimi virus sodeluje. Najprej smo odkrili nove proteinske strukture, ki prej niso bile dostopne raziskovalni skupnosti. Z vašo pomočjo zdaj preverjamo potencialna zdravila, ki ciljajo na te strukture. Skupaj smo ustvarili najmočnejši superračunalnik na planetu in z njim pomagamo razumeti SARS-CoV-2/COVID-19 in razviti nove terapije.«

Sistemi konzorcija SLING so že nekaj let vključeni v prizadevanja projekta Folding@Home. S krajšo izvedbo stresnega testa računske particije z grafičnimi pospeševalniki na sistemu HPC Vega je ta pripomogel k povečanju vzajemne računske moči. Prispevek HPC Vega v maju 2021 je razviden, saj je bilo zasedeno 5. mesto na lestvici donatorjev (dvig za 198 mest).