S Kurentovim skokom se pričenja Kurentovanje 2020

Ptuj s Kurentovim skokom odpira svoja vrata začetku živahnega pustnega dogajanja in jubilejnemu 60. Kurentovanju.

Kurentov skok, foto: Stanko Kozel
Danes ponoči bodo kurenti ponovno pričeli uresničevati svoje poslanstvo – pregnati zimo in zlo. S tradicionalnim Kurentovim skokom v Budini pri Ptuju, na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija, si bodo nocoj ob polnoči kurenti prvič nadeli zvonce in zaplesali ob ognju.

Zimo in zle duhove bodo odganjali vse do pustnega torka in to bo uvod v jubilejno 60. Kurentovanje, ki se bo z bogatim spremljevalnim programom odvijalo vse do 25. februarja. Novost 60. Kurentovanja je tudi ta, da se bo nocojšnji Kurentov skok ovijal le v Budini, veliki zbor kurentov in korantov na Ptuju pa bo 19. februarja v sklopu Dneva Kurentovih skupin, kjer se pričakuje še večja množica odganjalcem zime in teme.

Ohranjajo staro izročilo

Vsako leto na svečnico, v noči iz 2. na 3. februar, se v Budini pri Ptuju zberejo kurenti na tradicionalnem Kurentovem skoku. S to prireditvijo se ohranja staro izročilo, ki pravi, da si koranti po svečnici lahko nadenejo zvonce in začnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime. S tem ohranjajo sporočilo iz preteklosti, ki pravi, da se na svečnico začne kurentov čas pojavljanja in začetek njegovega obredja, ki traja do polnoči pred pepelnico.

Prihaja čas pusta, foto: Stanko Kozel

Okrog ognja bo plesalo več kot 500 kurentov in korantov

Na dogodku v Budini se vsako leto zbere več kot 500 kurentov in korantov ter ustvari polnočno, mistično doživetje. Tudi nocoj po polnoči si bodo številni nadeli zvonce, v roke vzeli ježevke in okoli ognja zaplesali svoj prvi letošnji ples. Na dogodku se jim bodo pridružili tudi princi ptujskega karnevala in aktualni 17. princ Darko Cafuta, baron Jakob Zekel Videmski s svojo gardo.

Foto: Kurentovanje.net, Stranko Kozel