Danes so na Inštitutu za mikrobiologijo predstavili rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Rezultati te raziskave so podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov. Ministrstvo bo te rezultate upoštevalo tudi pri odločitvah, koliko ventilatorjev in druge opreme v Sloveniji potrebujemo.

Rezultati

Od 1368 testiranih je bilo 40, ki so bili v stiku s koronavirusom. Noben od njih ni kazal znakov okužbe in ni vedel, da ima virus, razen dveh ,ki sta bolezen prebolela.

Jelko Kacin: Slovenska populacija je slabo prekužena in vse hudo nas še čaka. Zato se moramo na morebitni drugi val ustrezno pripraviti.

Vsi ki so bili anketirani še naprej pole leta sodelujejo z raziskovalci vsakih 14 dni.

Milan Krek iz NIJZ je poudaril, da je novica dobra, saj smo se držali ukrepov. Upa, da bo cepivo prišlo jeseni, kar bi pomenilo rešitev za Slovenijo. Pripravljajo pa se že na drugi val, saj je virus še vedno prisoten med nami. Med drugimi bodo povečali število testiranj, da ugotovijo čimveč okužb.

Potek raziskave

Raziskava se je pričela 20, aprila in v vzorec so vključili 1368 oseb od 3000 povbabljenih. Poleg brisov nosnega dela žrela so sodelujočim odvzeli tudi vzorec krvi. Z določanjem specifičnih protiteles proti novemu koronavirusu v krvi so določili stopnjo prekuženosti populacije, oziroma so ugotovili koliko ljudi je v Sloveniji že prišlo v stik z virusom.

Preberite še:

Kako je potekala raziskava!

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

3000 prebivalcev izbrali za sodelovanje v raziskavi!

MR