Rdeči alarm – poplavljanje Drave tudi na Ptujskem

Agencija RS za okolje je v ponedeljek pozno zvečer objavila, da bo pretok reke Drave na meji z Avstrijo pričel v naslednjih urah hitreje naraščati. Predvidoma po 23. uri naj bi dotok v Slovenijo dosegel pretok 1400 m3/s in tekom noči še naprej naraščal.

Drava je tudi lani jeseni prestopila bregove; foto: arhiv PGD Starše
V jutranjih urah, okoli 6. zjutraj, lahko pričakujemo pretok med 1800 in 2000 m3/s, ki bo jutri dopoldan dosegel konico med 2000 in 2200 m3/s. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 200 m3/s. Jutri bo Drava vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu, je poročal ARSO.
Vir: ARSO

Pretok reke se je močno povečal, po napovedi Dravskih elektrarn Maribor se bo še povečeval. Prve ocene hidrologov napovedujejo, da bi lahko bilo ogroženih več kot sto objektov, od tega okrog dvajset v okolici Ptuja. Drava naj bi se v spodnjem toku, pod jezom Markovci razlila že prej, predvidoma ponoči. Ogrožena so območja v naseljih Bukovci, Muretinci, Stojnci, poplavljena je lahko tudi državna cesta ob Zavrču.

Opozorilo Civilne zaščite naj bodo prebivalci ob Dravi pripravljeni

Ekipe civilne zaščite na Ptuju in v okolici so danes spremljale razmere na terenu, vodja ptujske civilne zaščite Dragomir Murko pa je prebivalce ob Dravi pozval, da se na težave pravočasno pripravijo in umaknejo svoje premoženje v višja nadstropja, da ne bodo utrpeli škode.
Vir: ARSO