Razpis za gradnjo ptujske urgence razveljavljen

Postopek izbire izvajalca za gradnjo ptujske urgence, ki je bil zaradi zahtevka za revizijo začasno ustavljen, je bil pred nekaj dnevi tudi dokončno razveljavljen.

Foto: Črtomir Goznik

Vodja upravno-tehnične službe v ptujski bolnišnici Aleksander Voda je za STA povedal, da so revizijo opravili v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, nov razpis pa bodo objavili najkrajšem času.

Rok za oddajo ponudb zainteresiranih za izvedbo gradbenih del se je iztekel 26. julija, za ta dan je bilo napovedano tudi odpiranje ponudb, a je bil hkrati z oddanimi ponudbami vložen tudi zahtevek za revizijo. Revizijskemu zahtevku so v ptujski bolnišnici ugodili, zato je bil razpis, v soglasju z zdravstvenim ministrstvom, tudi razveljavljen. Neuradno naj bi bili razlogi za to: nejasnost, neusklajenost in notranja nepopolnost razpisne dokumentacije.

Ptujska bolnišnica kot edina bolnišnica v Sloveniji na novi urgentni center čaka že dolga tri leta in zdaj se bo očitno začetek gradnje dolgo pričakovanega projekta še dodatno zavlekel. Šele aprila letos, ko so v lokalnem okolju vendarle uspeli zagotoviti denar za dokončno zaprtje finančne konstrukcije, vlada pa je projekt odobrila, je bilo jasno, da bo Ptuj dobil sodobni urgentni center.

Vrednost projekta zdaj že blizu 3,4 milijona evrov

Vrednost projekta se je v času priprav potrebne dokumentacije za začetek gradnje od leta 2015 do danes spreminjala. Tako je prva vrednost naložbe znašala slabih 2,5 milijona evrov, po spremembi ocene vrednosti investicije, dinamike in virov financiranja ter novelaciji investicijskega programa pa ta znaša skoraj 3,4 milijona evrov.

Že nekaj časa pa je znano, da naj bi država za gradnjo ptujske urgence, pred leti namreč ta izpadla iz evropskega sofinanciranja mreže urgentnih centrov, namenila dobrega 2,5 milijona evrov, ptujska bolnišnica pa je sama zagotovila skoraj 230.000 evrov. Manjkajočih 620.000 evrov so skupaj zagotovile občine na širšem Ptujskem, ki so pri tem dodale slabo polovico, preostanek pa regijska podjetja z donatorsko akcijo.

18. julija je ptujska bolnišnica na svoji spletni strani objavila tudi že Javno naročilo male vrednosti: Izvedba arheološke raziskave na območju novogradnje, dozidave in rekonstrukcije objekta “Urgentni center splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj”.