Razgradnja demokracije v dobi Goloba: Kam pelje slepa pot vladne samovšečnosti?

Nedavno objavljeni članek Petra Jančiča v Spletnem časopisu z naslovom “Golobova razgradnja države” razkriva skrb vzbujajoče prakse trenutne vladne koalicije pod vodstvom Roberta Goloba. Članek izpostavlja, kot je zapisal Jančič, številne pomanjkljivosti v delovanju te vlade in njenega liderja, ki se zdita pripravljena uporabiti vsa sredstva, da ohranita oblast.

 

Vladna koalicija, kot je pokazal Jančič, deluje brez jasnega razmišljanja o posledicah svojih odločitev. Nenadna ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka in delovnih sobot je le vrh ledene gore problemov. Vlada, kot kaže, ni le nepremišljena, temveč deluje tudi nepošteno, saj je svoje poslance ponižala s predlogom ukinitve njihovih prej uzakonjenih rešitev. Si lahko predstavljamo večjo sramoto za poslance vladne koalicije?

Robert Golob, ki vodi to koalicijo, se prikazuje kot človek dvojnih standardov. V enem letu, kot je zapisal Jančič, je ustanovil pet dodatnih ministrstev, nato pa jih nenadoma želi drastično zmanjšati. Kako je mogoče tako hitro spremeniti stališče? To nam govori o pomanjkanju vizije in jasne strategije v njegovem vodenju.

V članku Jančič prav tako poudarja sumljive razpise in finančne mahinacije. Primer Mojce Pašek Šetinc, ki je opozorila na sumljivo prelivanje dveh milijonov evrov, je še ena v seriji afer, ki izkazujejo neprofesionalnost te vlade. Da je bila izgnana iz stranke, dokazuje, kako vlada obravnava kritike.

Kaj pa razgradnja demokracije, ki jo Jančič podrobno opisuje? Manipulacije z nadzornimi komisijami so v osnovi napad na sam temelj slovenske demokracije. Namesto da bi dopustili, da opozicijske stranke, kot je SDS, prevzamejo svoje zakonite nadzorne funkcije, so vladajoči to pravico prenesli na druge stranke, bližje koaliciji. Takšna dejanja, kot je zapisal Jančič, jasno kažejo na zlorabo oblasti.

Molčečnost medijev glede teh vprašanj je še en alarmanten problem. Kako je mogoče, da se takšni skandali odvijajo brez resne medijske obravnave? Je strah pred Golobom in njegovo koalicijo res tako močan? Če je Mojca Pašek Šetinc lahko “počiščena”, kot pravi Jančič, kdo je naslednji?

Zaključek? Slovenska demokracija se sooča z resno krizo. V članku Petra Jančiča v Spletnem časopisu so razgaljene številne pomanjkljivosti vladne koalicije pod vodstvom Roberta Goloba. Upamo, da bo ta analiza odprla oči mnogim in prinesla potrebne spremembe v državi.

Vir: spletnicasopis.eu

MR