Ptujsko martinovanje in dogodek ob 11. uri in 11 minut

Tudi Ptuj je bil ta konec tedna v znamenju tradicionalnega martinovanja in tridnevno rajanje je v mesto privabilo številne obiskovalce. Na Ptuju so na god sv. Martina krstili mošt in imenovali novega princa karnevala, oblast v času karnevala pa bo prihodnji dve leti vodil Darko Cafuta, baron Jakob Zekel Videmski.

Novi ptujski princ karnevala pred ptujsko mestno hišo; foto: arhiv Darko Cafuta

Na Mestnem trgu na Ptuju je tridnevno martinovanje danes doseglo svoj vrhunec. Zadnji princ karnevala Aleš Goričan, Maksimiljan Plemeniti Gregorič, je ob 11. uri in 11 minut predal poslanstvo novemu princu karnevala.

Prihodnji dve leti bo oblast v norčavem času prevzel Darko Cafuta, baron Jakob Zekel Videmski, s soprogo Sabino Zofijo Zekel, rojeno baronico Herberstein. Darko Cafuta prihaja Občine Videm, iz Društva koranti Demoni.

Darko Cafuta, baron Jakob Zekel Videmski, s soprogo Sabino Zofijo Zekel; foto: arhiv Darko Cafuta

Čestitka princev karnevala in vinskih vitezov

17. ptujskemu princa karnevala so danes prišli čestital dosedanji princi karnevala, vinski vitezi, ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec, posebej pa sta novemu princu čestitala župna Ptuja Miran Senčar in Branko Brumen, generalni sekretar evropskih karnevalskih mest. Ta je med drugim povedal, da Ptuj z imenovanjem princa sodeluje v inavguraciji princev, ki ravno god sv. Martina, 11. novembra, ob 11. uri in 11 minut poteka po številnih evropskih mestih.

V družbi dosedanjih ptujskih princev karnevala in predstavnikov evropskih karnevalskih mest; foto: arhiv Darko Cafuta

Blagoslov vina tradicionalno v cerkvi sv. Jurija

Ptujski Mestni trg je bil od petka do nedelje v znamenju martinovanja, ki ga je spremljala vrsta zanimivih dogodkov, pokušina odličnih vin in jedi, obiskovalce pa je z bogato ponudbo vabila tudi Kuhna na dvorišču. Po inavguraciji novega princa karnevala se je slovesnost selila v cerkev sv. Jurija, kjer je bil blagoslov mošta, nato pa so na Mestnem trgu po predstavitvi novega vinskega letnika že nazdravili z mladim vinom.
Foto: arhiv Darko Cafuta