Ptujski svetniki razveljavili razpis za tržnico

ptuj, mestni-svet, izredna-seja, razpis-tržnica

Vroča izredna seja mestnega sveta
Mestni svet Mestne občine Ptuj se je včeraj sestal na 5. izredni seji, na kateri so med drugim obravnavali predloge sklepov mestnega sveta, vezane na javni občinski razpis za izvedbo ureditve mestne tržnice – J”avno naročilo za izvedbo ureditve mestne tržnice”. Na Ptuju so o tem odločali na pobudo skupine mestnih svetnikov in svetnic, ki so že dlje časa opozarjali, da je aktualno javno naročilo pisano na kožo izbranemu izvajalcu.

Župan Miran Senčar sprejetega ne namerava upoštevati

Na včerajšnji seji se je razvila vroča razprava, ptujski mestni svetniki in svetnice pa so s petnajstimi glasovi za in petimi proti potrdili prej omenjeni predlog, s čimer so izglasovali razveljavitev razpisa za tržnico. Ptujski župan Miran Senčar se s tem seveda ni strinjal in zatrdil je, da so določeni deli sklepov nezakoniti in da bo nadaljeval z razpisom za pet milijonov težek projekt obnove ptujske tržnice. Ptujski župan Senčar je po glasovanju napovedal, da sprejetega ne bo upošteval, in kot je poročal radio Ptuj, je svetnik Rajko Fajt pripomnil, da mestni svetniki v tej zasedbi nimajo več mesta v tem prostoru in predlagal njegovo razpustitev.

Ptujski župan Miran Senčar. Foto: Žurnal24

Župan Miran Senčar je v zvezi z včerajšnjo 5. izredno sejo MS MO Ptuj v izjavi za javnost sporočil naslednje: »Nekateri sklepi ali deli sklepov, ki so jih mestni svetniki izglasovali, so nezakoniti. Na eni strani so ignorirali nacionalno in evropsko zakonodajo glede izvajanja javnih razpisov, na drugi pa grobo posegli v pristojnosti župana.
Razpis za ureditev mestne tržnice na Ptuju je pripravljen na podlagi objektivnih meril, ki Mestni občini Ptuj omogočajo izvedbo investicije na zakonit, gospodaren in transparenten način. To, kar so predlagali mestni svetniki, da se prilagajajo razpisni pogoji, z namenom, da se bodo za posel lažje potegovali lokalni ponudniki, je kaznivo in nedopustno. Tako nacionalna kot evropska zakonodaja strogo prepovedujeta kakršno koli privilegiranje subjektov pri izvedbi javnih naročil.
Razpisani pogoji, ki smo jih objavili, so objektivni in sorazmerni z velikostjo projekta. Nadejamo se, da bomo v postopku javnega razpisa pridobili najboljšo ponudbo in ponudnika z ustreznimi kvalifikacijami.
Odločitev mestnih svetnikov je sporna tudi zaradi tega, ker grobo posega v pristojnosti župana. Kljub sprejetim sklepom sem dolžan zagotoviti zakonitost poslovanja v Mestni občini Ptuj, zato nezakonitih sklepov, ali njihovih delov, ali sklepov, ki jemljejo pristojnosti župana, ki so mi jih z izvolitvijo dali občani Mestne občine Ptuj, ne bom izvajal, saj so v nasprotju z veljavno zakonodajo, ki je vedno nad odločitvami mestnega sveta. Početje mestnih svetnikov razumem kot politično blokado projekta, ki smo ga pripravili, ga uvrstili v proračun in je tik pred izvedbo.«

Rok za oddajo vlog se izteka na pustni ponedeljek

Tako naj bi po obnovi izgledala ptujska tržnica. Foto: MO Ptuj

Spomnimo, da je ptujska mestna občina sredi januarja objavila razpis za izbiro izvajalca prenove mestne tržnice. Kandidirajo lahko samo podjetja, ki so v preteklosti že položila vsaj 3.000 kvadratnih metrov granitnih kock. Rok za oddajo vlog se izteka na pustni ponedeljek, 12. februarja in takrat bo morda že znano, kdo bo izvajal 4,8 milijona evrov vreden projekt prenove ptujske mestne tržnice.
TM, MO Ptuj, foto: PeTV