Ptuj v pripravah na Evropski teden mobilnosti

ptuj, avtomobili, teden_mobilnosti

Združimo moči – delimo si prevoz je letošnja osrednja tema

V Mestni občini Ptuj se bodo v Evropskem tednu mobilnosti od 16. do 22. septembra odvili številni zanimivi dogodki in aktivnosti, ki naj bi vse sodelujoče povezali v prizadevanju za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti. Prvi dogodki bodo že to soboto tudi v sklopu prireditev Ptujskega športnega vikenda.
Aktivnosti, ki se bodo v tem tednu odvijale na Ptuju, spodbujajo promocijo, izobraževanje in ozaveščanje različnih ciljnih skupin o pomenu trajnostne in aktivne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja ter spodbujajo preizkušanje in uvedbo trajnih prometnih ukrepov. Na Ptuju se bodo zvrstili številni rekreativni športni dohodki, velik poudarek bo na rekreativnem kolesarjenju in spoznavanju okoliških kolesarskih poti, 22. septembra, ob dnevu brez avtomobila, pa bo del starega mestnega jedra zaprt za avtomobile. Pripravljajo tudi dogodke za najmlajše, za otroke ptujskih vrtcev in osnovnih šol.

Lanski utrinki v tednu mobilnosti. Foto: MO Ptuj
Foto: MO Ptuj

Povezanih bo na tisoče mest po Evropi
Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

Združimo moči, delimo si prevoz je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh. Poleg občin se lahko pestremu dogajanju z registracijo svojih aktivnosti na platformi Mobilityactions kadarkoli pridružijo tudi šole, društva, podjetja in druge nevladne organizacije.

TM, Foto: MO Ptuj