Ptuj v pričakovanju XI. Rimskih iger

Prihodnjo soboto, 18. avgusta bodo ulice in trge starega mestnega jedra znova zavzeli Rimljani. Mesto bo oživelo in zaživelo v svoji 2000 letni tradiciji. Ptuj bo gostitelj XI. Rimskih iger.

V poročni dvorani Mestne hiše na Ptuju je bila danes novinarska konferenca o prihajajočih XI. Rimskih igrah, na kateri so o pomenu dogodka za Ptuj in širše spregovorili Andrej Klasinc, predsednik Poetovio LXIX, Andreja Komel, direktorica občinske uprave MO Ptuj in Monika Klinc, vodja Zavoda za turizem Ptuj.
XI. Rimske igre bodo zagotovo poletni spektakel na Ptuju; foto: Društvo Poetovio LXIX

Ptuj se bo od 16. do 19. avgusta ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto.

V društvu Poetovio LXIX že enajst let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino starega mesta, je na današnji novinarski konferenci povedal Andrej Klasinc, predsednik Poetovio LXIX, društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj

Letošnji program rimskih iger in tridnevni otroški tabor

Leto štirih cesarjev je tema letošnjih XI. Rimskih iger, ki se bodo začele v četrtek, 16. avgusta z otvoritvijo v rimskem Kampu Poetovio na Štukih, kjer bo stal tudi velik tabor. Naslednji dan, v petek, 17. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11. uri začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred Mestno hišo in pred Orfejevim spomenikom. Po 13.00 se dogajanje preseli na glavno lokacijo v Rimski Kamp Poetovio, kjer bodo lahko gostje pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

Na Ptuj prihajajo skupine iz šestih držav

V nedeljo, 19. avgusta, bo pestro skozi ves dan, saj bo dogajanje v rimskem taboru namenjeno predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bodo izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo naši najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani. Pričakujemo obisk skupin iz šestih držav, s katerimi Društvo Poetovio LXIX, organizator Rimskih iger, sodeluje že vrsto let.

Načrti za prihodnost

Z letošnjimi Rimskimi igrami na Ptuju pričenjajo s praznovanjem 1950. obletnice prve pisne omembe mesta. Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, saj je z izvolitvijo Vespaziana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija, je povedal Andrej Klasinc.

Društvo Poetovio LXIX bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v Rimskem Kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijal mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj bodo Rimski kamp Poetovio razvijali v smeri inovativne zgodbe na evropskem nivoju.

Rimski kamp Poetovio je največji projekt, ki ga želijo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine.
Foto: Društvo Poetovio LXIX