Ptuj letos v znamenju obeležitve 1950-letnice prve pisne omembe mesta

V prazničnem letu želijo javnosti približati za Ptuj izjemno pomemben dogodek iz leta 69 n. št., ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so potrdili za cesarja Vespazijana.

Ta dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae, kjer je Poetoviona prvič omenjana v literaturi. Mesto Ptuj je ta dogodek vzelo za leto prve omembe v literaturi in tako je Ptuj v letošnjem letu v znamenju obeležitve 1950-letnice prve pisne omembe mesta v antičnem literarnem viru.

Na Ptuju letos vrsta dogodkov, številnih že tradicionalni

Ob tej priložnosti bodo v mestu skozi vse leto pripravili vrsto dogodkov, tako tradicionalnih kot novih, saj je programski svet v sklop dogodkov uvrstil tudi številne že tradicionalne mestne prireditve. Osrednja slovesnost bo 2. avgusta ob prazniku Mestne občine Ptuj.

Na Ptuju so včeraj predstavili program praznovanja 1950-letnice mesta. Županja Nuška Gajšek je povedala, da so v letošnjem proračunu sredstvom za umetniško dogajanje v mestu dodatnih 112.000 evrov namenili za izvedbo nekaterih dogodkov ob obletnici; foto: MO Ptuj

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, Andrej Klasinc, predsednik programskega sveta Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja, Jasmina Krajnc, koorditatorka praznovanja, dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož in Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili praznovanje 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja v antičnem literarnem viru.

V prazničnem letu se bo v mestu zvrstilo veliko dogodkov, z njimi pa bodo Ptujčanke in Ptujčane ter širšo javnost popeljali skozi obdobje bogate 1950-letne zgodovine mesta. Pod sloganom »Vivat Poetovio!« (v prevodu »Živel, Ptuj!«) nagovarjajo k praznovanju celotno mesto.
Foto: MO Ptuj